Bitka za 600 tisuća eura: Plenković obećao staviti na “dnevni red” uređivačku politiku Novosti

Bitka za 600 tisuća eura: Plenković obećao staviti na “dnevni red” uređivačku politiku Novosti

Budući premijer Andrej Planković (HDZ) rekao je u petak tijekom predstavljanja programa vlade u Saboru da će razgovarati sa svim manjinama i nacionalnim vijećima i vidjeti zašto je baš jedan tjednik i njegova uređivačka politika problematičan.

“Sukladno programu vlade, u roku od dva mjesece ponovno ćemo usvojiti operativni program koji se odnosi na projekte nacionalnih manjina… Kada je riječ o jednom tjedniku sigurno ćemo vidjeti kroz savjet za nacionalne manjine koji su kriteriji i zašto se baš samo jedan tjednik od svih tjednika nacionalnih manjina doživljava problematičnim kada je riječ o uređivačkoj politici”, rekao je Plenković.

Time je odgovorio Urši Raukar Gamulin (Možemo!) koja ga je pitala hoće li se nastaviti financirati tjednik Novosti, čemu se protivi HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret. Podsjetimo, Novosti godišnje iz budžeta dobju 600 000 eura.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Baby Lasagna otvoreno progovorio o tome zašto su njegovi roditelji morali napustiti rodnu Liku: Majka mu je iz istog “sela” iz kojeg je i bivši ministar Darko Milinović

Vezano da operativni program poručio je također da se neće mijenjati izborni zakon na način koji bi dovodio u pitanje zastupnike nacionalnih manjina, javlja N1.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Plenković je uz ostalo kazao da se ne odustaje od uvođenja određene vojne obuke . „Sigurnosna situacija u svijetu je takva da zahtjeva da mlade generacije steknu neke minimalne vještine”, rekao je.

Osim toga , kao jedan od prvih koraka  nove vlade najavio je  donošenje strategije  o rješavanju stambenog pitanja mladih.

Smjer Hrvatske na temelju programa Vlade je dobar, dobar je demokratski, ekonomski, europski, projektno, razvojno, istaknuo je Plenković na upit Arsena Bauka (SDP) u kojem smjeru ide Hrvatska . U više navrata Plenković je podsjećao da je oporba izgubila izbore i da im sigurno nije lako.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Marijana Puljak pitala ministra Dabru: Jeste li vi diplomirali?

“Mi obećavamo ono što ispunjavamo, vi ništa ne obećavate, nemate povjerenje pa ne možete ništa ni ispuniti”, kazao je Plenković Siniši Hajdaš Dončiću (SDP) koji je program vlade nazvao seminarskim radom.

Saši Đujiću (SDP) koji ga je upitao koji će ministar prvi napustiti vladu poručio je da prognoze ostavi za interne obračune svoje stranke.

“Kako imate obzira ikome išta predbacivati, imali ste većinu i spavali ste, niste napravili ništa”, uzvratio je Sanji Radolović (SDP) koja je spomenula moguću deratifikaciju Istanbulske konvencije.

Kršenje Ustava i fabriciranje kvazi katastrofalne i kritične situacije u zemlji, to je vaša retorika, poručio je Plenković zastupnicima SDP-a.

Anti Kujundžiću (Most) Plenković je pojasnio razliku između DP-a i Mosta. Oni su pobijedili, a Most izgubio, rekao je.

Jeleni Miloš (Možemo!) predbacio je pak što je 2011. bila u inicijativi protiv EU-a, a sada se kandidira za Europski parlament.

Foto: Hina