Bivša ministrica kritizirala ministra obrazovanja Fuchsa: Šalje poruku da je nogomet važniji od škole

Bivša ministrica kritizirala ministra obrazovanja Fuchsa: Šalje poruku da je nogomet važniji od škole

Bivša ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, protivi se ideji da se za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva u školama skrati nastava na dane kada igra reprezentacija Republike Hrvatske.

“Nije dobro jer je neodgovorno i nedorečeno nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva reći da će se neke utakmice moći gledati u školama”, smatra Divjak.

Istaknula je da se radi o organizacijskom problemu te da je i pitanje kako dobiti suglasnost roditelja.

“Postoje i važniji elementi, kakvu poruku šaljemo, je li u redu da se obustavi nastava ako Hrvatska igra profesionalni nogomet… Ne radi se o nekom drugom sportu. Čuli smo za fenomenalan rezultat naših skijašica, ali imamo diskriminaciju vezanu uz nogomet. Pitanje je kakvu poruku šaljemo djeci ako omogućavamo gledanje utakmica iz države kao što je Katar, gdje je na gradnji tih stadiona umrlo mnoštvo ljudi. To je element o kojem treba razgovarati”, rekla je Divjak, javlja N1.

Bivša ministrica problematizirala je i poruku koja se šalje da nogometaši koji nogomet igraju za velik novac mogu ujediniti Hrvatsku, “a pošteni rad i obrazovanje ne može”.

“Ne dozvoljavam da me to zaslijepi. Obrazovanje mora biti ispred zabave. Nije ideja samo kruha i igara”, poručila je Divjak.

Kritizirala je i ministra obrazovanja, Radovana Fuchsa. “Izjava je bila populistička, nedorečena, ako može Sabor mogu i škole. Trebalo se to ranije reći i organizirati. Što je sa spremačicama i domarima, hoće li i oni raditi? To je organizacijski ogroman problemm, puno važniji koji govori o poruci koja se šalje”, rekla je Divjak.

Bivša ministrica smatra i da se propušteni nastavni sati moraju nadoknaditi te da mora biti jasno na koji će se to način napraviti.

Na svoju je objavu na Facebooku, u kojoj se protivi ideji da se zbog nogometa skrati nastava, dobila mnoštvo reakcija.

“Dobila sam reakcije da niste domoljub ako ne dopuštate djeci da umjesto u školi budu pred televizijskim ekranima. Drugi predbacuju da je to preusko gledanje samo na školu, a tu se kriju i političke konotacije kojima ne bi trebalo biti mjesta u školi”, rekla je Divjak.

“Bilo bi važno da škola ima odgojnu ulogu, da imamo osjećaj odgovornosti prema djeci i učenicima, tako se i odgaja i razgovara”, rekla je bivša ministrica.

Foto: Hina