Bivši državni odvjetnik šokiran cifrom: Ključno je pitanje zašto Uprava INA-e nije reagirala? Ima puno neodgovorenih pitanja

Bivši državni odvjetnik šokiran cifrom: Ključno je pitanje zašto Uprava INA-e nije reagirala? Ima puno neodgovorenih pitanja

Današnja uhićenja za RTL Danas komentirao je bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer.

“Gotovo je svakom čovjeku jasno da svaki iznos os 105.000 kuna ili veći podliježe obaveznoj kontroli od strane banke gdje se vrši uplata ili neke druge financijske ustanove. Ured za pranje novca smatra i uplate koje su čak i manje od tog iznosa predmetom obrade”, objašnjava bivši šef USKOK-a.

Da nije došlo do uplate novca bi li istražitelji uopće reagirali, Žganjer kaže da su prije istražitelj bili dužni neki kontrolni mehanizmi u organizacijskoj jedinici INA-e postaviti pitanja oko cijene prodaje plina.

“Kako je moguće da se plin prodaje po tako niskoj cijeni? Nadzorni odbor je taj koji treba nadzirati poslovanje”, pita se Žganjer.A mi bismo dodali da je nešto trebala poduzeti i Uprava INA-e.Kako njoj nije bilo ništa sumnjivo. Ako već nisu ništa napravili Mađari, zašto hrvatski predstavnici u Upravi nisu reagirali. Zanimljivo je da je i sadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović u Nadzornom odboru INA-e

“Ako se zaista radi o svoti novaca od 800 milijuna onda se ova akcija događala već neko vrijeme. Vjerojatno je tu bila višemjesečna aktivnost u pitanju. Ne znam je li u mojoj karijeri bilo ovako financijski masivnih slučajeva. Moguće da je ovo najveći”, ističe.

USKOK sve češće radi vikendom i ministra Horvata su uhitili u subotu, je li to slučajnost ili može i tu biti intervencija različite vrste o čemu političari često špekuliraju? Tko odlučuje o tajmingu? Žganjer je odgovorio da je u ovim slučajevima moguća suradnja svih tijela, Ureda za sprječavanje pranja novca, Porezne, policije, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

“U ovom času je pet ljudi aktualno, ali kada se uđe u analizu kako je ovo bilo moguće da se dogodi onda je posve jasno da bi krug sumnjivih osoba mogao biti znatno veći”, zaključio je Žganjer.

Na slici: Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon

Foto: Hina