Bivši HDZ-ovac tvrdi: Tomislav Čuljak je “ministar iz šume” koji je Plenkoviću nametnuo Banožića

Bivši HDZ-ovac tvrdi: Tomislav Čuljak je “ministar iz šume” koji je Plenkoviću nametnuo Banožića

Kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije, koji je nedavno napustio HDZ, Josip Dabro bio je gost Novog dana i govorio o istupanjima članova HDZ-a u Slavoniji i kadroviranju.

Dabro se na početku osvrnuo na situaciju u podružnici HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji i svoj odlazak iz stranke.

“2013. je bila jedna zanimljiva situacija kad je bio izbor za predsjednika mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije gdje su određivali ritam i meni branili da se kandidiram za predsjednika mladeži. Tada sam imao veliki otpor i pritiske da se povučem. To je bila isključivo borba seniorske strukture protiv mladih ljudi. To se nije dogodilo preko noći, to traje osam godina. Ciljana je to operacija koja traje godinama”, rekao je Dabro.

Komentirao je i neslaganja s ministrom obrane i čelnikom vukovarsko-srijemskog HDZ-a Marijom Banožićem.

“Prije svega, Marija Banožića je nametnuo Tomislav Čuljak Andreju Plenković. Andrej Plenković je vjerojatno vjerovao tim riječima da je Banožić taj koji okuplja. Pokazalo se da Mario Banožić nema socijalnu inteligenciju u politici. Čovjek nema osjećaja da osjeti što je na terenu, a što nije. Mislim da svojim nasilništvom nekakvim unutar te pozicije i ministra obrane, a to dobro znaju i djelatnici Ureda državne uprave kada je došao on 2017. godine. Najbolje da pitate djelatnike kakvo je socijalno ponašanje takvog čovjeka, ali evo”, kazao je Dabro.

Upitan nije li nasilništvo teška riječ, odgovara: “To je teška riječ. Mi smo kao pravni sljednik (Vukovarsko-srijemska županija) sad dobili 13 tužbi radi smjena. Možda je malo teška riječ, ali govorim u tom nekom kadrovskom smislu izgubili 13 rješenja, 13 rješenja je poništeno i ide na sud zbog takvih nekakvih metoda gdje misliš da treba biti nekakav tvoj čovjek. To je jedna mala priča. Ovo se dogodilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji da imate dvojake kriterije. Ja priznajem da sam ja na neki način izgubio od ministra Banožića, zahvaljujući i vrhu stranke i zahvaljujući svima na pozicijama”.

“Čuljku je interes bio da složi svoje ljude”

Govorio je i o poziciji Tomislava Čuljka u stranci.

“Tomislav Čuljak se sad malo prekombinirao. Njemu je interes uvijek bio da složi svoje ljude. Njegova mantra je – mene nema nigdje, ja se ne bavim ni s čim. Kadrovira se u toj tzv. ministarskoj šumi iz mraka. Njegov interes je uvijek od ministra, od kadrovske križaljke HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i šire.  Interes je što znaju svi građani u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, tvrdi Dabro.

Na pitanje da pojasni kakav je to interes Tomislava Čuljka, rekao je: “Ako je politički tajnik u stranci i ako nikad nije sudjelovao, odnosno u zadnjih par godina nije sudjelovao direktno u odabiru unutar HDZ-a. HDZ je formiran u Vukovarsko-srijemskoj županiji već 20 godina na taj način. Ako ne dobijete blagoslov od gospodina iz šume, nema vas u političkoj križaljci i u izvršnim pozicijama članova uprave i svih drugih pozicija”.

“Ministarska šuma”

Dabro je pojasnio i što bi to bila “ministarska šuma”.

“To je jedan prelijep dio unutar spačvanskog bazena, na tromeđi općine Privlaka, Gradište i Otok. To je koncesija koju je dobio gospodin Čuljak, odnosno njegova tvrtka koja sad od koncesije na 30 godina od 2019. godine, a to je bilo i prije. Tamo se okuplja jedan politički milje koji odlučuje o svim smjerovima da kažem Slavonije, pogotovo Vukovarsko-srijemske županije. Nisam ja sudjelovao u toj šumi, tu su sudjelovali i dan danas lože vatru i peku slaninu gospodin Banožić i gospodin Dekanić. I zato i jesu tu gdje jesu”, kazao je Dabro.

Dabro će u utrci za župana dobiti danas i potporu Miroslava Škore.

“Nije tu samo potpora Miroslava Škore, potpora je ogromnog dijela građanstva Vukovarsko-srijemske županije. Mi danas imamo potpisivanje sporazuma o potpori. Nakon toga još imamo niz sastanak s drugim političkim strankama koje će ući u ovu potporu. Ljudima u toj županiji je stvarno dosta podjela. Ovo je priča i ljevice i desnice. Govorim tu o HSS-u i govorim o ljudima koji su prošli i strukture SDP-a i HSLS-a. Gospodarski pokazatelji govore da je Vukovarsko-srijemska županija na gospodarskom dnu”, rekao je.

Odlasci članova iz HDZ-a

Govoreći o istupanju članova iz stranke, Dabro kaže kako to ne bi vezao sa sobom.

“Ja nikome nisam govorio da slijedi taj primjer. Svaki dan na desetke članove HDZ-a napušta stranku. Zanimljivo je što se ta situacija minimalizira, da se ne bi pokazalo da je HDZ u nekakvom problemu. Treba reći jednu stvar – car je gol i plašt je pao dolje u Vukovarsko-srijemskoj županiji po pitanju neću reći HDZ-a nego pojedinaca”, kazao je.

“Ja ne mogu shvatiti Andreja Plenkovića. Andreju Plenkoviću sam ja kao najbolji prijatelj rekao o ljudima o kojima ja govorimo sada. Očekivao sam od njega da će on revitalizirati HDZ, to se nije dogodilo. Ja sam vjerovao da će Hrvatska ići dobrim putem”, dodao je.