Bivši ministar tvrdi: Putinova agresija na Ukrajinu propast će kao i sovjetska na Afganistan. I “rusko carstvo” će se raspasti

Bivši ministar tvrdi: Putinova agresija na Ukrajinu propast će kao i sovjetska na Afganistan. I “rusko carstvo” će se raspasti

„Ruska invazija na Ukrajinu usporediva je s invazijom Sovjetskoga Saveza na Afganistan 1979. Tadašnja invazija nazvana je ‘specijalnom vojnom intervencijom’, slično kao današnja u Ukrajini. Invazija na Afganistan trajala je 10 godina i na kraju je propala, a sovjetsko se carstvo raspalo. Puno toga govori u prilog sličnoga ishoda velikoruske agresije na Ukrajinu. Vjerojatno ćemo ponovno svjedočiti padu jedne imperijalističke politike i propasti jednoga ‘carstva’“, kazao je predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić na 49. Paneuropskim danima koji su ovoga vikenda održani u poljskom gradu Szczecinu i njemačkom Greifswaldu.

Ovogodišnji Paneuropski dani, u organizaciji Njemačke paneuropska unije u suradnji s Paneuropskom unijom Poljske, održali su se pod geslom „Pan-Europa – zajedno za prostor Baltika“.

Govoreći o europskom projektu mira, Barišić je obrazložio kako je osnivač Paneuropske unije grof Richard Coudenhove-Kalergi još prije 100 godina sanjao Europu kakvu danas gradimo. „Od Baltičkog mora do Sredozemlja proteže se područje ujedinjene Europe, područje slobode, sigurnosti i pravde. Od Hrvatske na mediteranskom Jadranu i Španjolske na Mediteranu i Atlantiku do Poljske i baltičkih država, vijori se zastava Europske unije.

Nadajmo se da će se ova zastava uskoro proširiti u Ukrajini i drugim zemljama koje su odabrale europske vrijednosti i zajednički život u demokratskoj slobodi, pravdi i miru. S krugom od dvanaest zlatnih zvijezda na plavoj pozadini, označava jedinstvo, solidarnost i sklad među narodima Europe“, istaknuo je Barišić koji je, podsjetimo, bio ministar znanost u Vladi Andreja Plenkovića, stoji u priopćenju Hrvatske paneuropske unije.

Na skupu se raspravljalo o Europi kao prostoru slobode, sigurnosti i prava od Baltičkoga do Sredozemnoga mora, o europskoj solidarnosti i integraciji, o ratu i miru u Ukrajini. Govorilo se o europskom jedinstvu i vrijednostima koje se godinama dokazuju u ovom dijelu Europe, gdje se susreću Poljska i Njemačka, čiji su dobri odnosi iznimno važni, posebno u današnjem povijesnom trenutku.

Bivši njemački veleposlanik u Poljskoj i sadašnji zastupnik u Bundestagu Knut Abraham govorio je o povijesti složenih njemačko-poljskih odnosa koji nisu ništa manje kompleksni od odnosa između Francuske i Njemačke. Pohvalio je potporu Poljske pravednoj borbi Ukrajine za slobodu i europske vrijednosti te se zauzeo se za bolje upoznavanje i višejezičnost u Europi.

Doktor Pavo Barišić, ministar znanosti u Vladi Andreja Plenkovića

Predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire istaknuo je značenje jačanja europske solidarnosti s Ukrajinom i potrebu za otporom zagovornicima revanšističkoga staljinizma. Osmjelili su se, kako kaže, jer su bili uvjereni u slabost i popustljivost europske politike. Založio se za jačanje europske obrambene moći za osiguranje slobodne i neovisne Europe.

Predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt podsjetio je kako je u programskoj knjizi Pan-Europa već prije 100 godina Richard Coudenhove-Kalergi opisao imperijalističke težnje Rusije koje danas provodi Putin. Kazao je kako Europu treba prihvatiti u njezinoj raznovrsnosti. Pozvao se na Havelovu formulu o domovini domovina kako bi izrazio potrebu povezivanja suradnje na malim prostorima s prostorom Europe u cjelini na načelu supsidijarnosti.

Uz prof. Barišića u hrvatskom izaslanstvu bio je i glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije Vanja Gavran.