Bivši zaposlenik upozoravao da je podmornica Titan nesigurna: Dobio je otkaz

Bivši zaposlenik upozoravao da je  podmornica Titan nesigurna: Dobio je otkaz

Bivši zaposlenik turistiške tvrte OceanGate, koja organizira putovanja s podmornicom Titan, otkrio je da je izrazio zabrinutost oko sigurnosti podmornice, no navodno ga uopće nisu slušali da bi nešto kasnije otpustili, stoji u sudskim dokumentima.OceanGateov bivši direktor pomorskih operacija David Lochridge požalio se izvršnom vodstvu da je zabrinut zbog sigurnosti i kontrole kvalitete na Titanu.

U sudskom dokumentu iz kolovoza 2018. tvrdi se da je izvršni direktor i osnivač OceanGatea Stockton Rush zatražio od Lochridgea inspekciju kvalitete nakon što je prijavljen problem s tim, javlja N1. Lochridge je identificirao brojne probleme koji predstavljaju ozbiljne sigurnosne probleme, ali ga navodno nisu poslušali niti mu omogućili pristup potrebnim dokumentima, prenosi Sky News.

U sudskim se spisima tvrdi da je bio zabrinut zbog nedostatka ispitivanja na trupu Titana te da je “naglasio potencijalnu opasnost za putnike Titana zbog problema s tlakom”. Lochridge je kasnije otpušten iz tvrtke, kako tvrdi, neopravdano.U podmornici su u trenutku nestanka bili kapetan i četiri putnika. Plovilo je izgubilo kontakt rano u nedjelju, sat i 45 minuta nakon početka zarona koji je trebao trajati dva sata.

OceanGate Expedition Titanom nudi posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama. Jedan od putnika nestale podmornice je britanski biznismen Hamish Harding čija je zrakoplovna tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.

Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea. U podmornici su i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman.

Dawood je potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, tvrtke sa sjedištem u Karačiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrokemiji i telekomunikacijama. Među putnicima je vjerojatno i francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic.

Titan, podmornica kojom upravlja američka tvrtka OceanGate Expedition, predviđena je za boravak pod vodom do 96 sati, stoji u njezinim specifikacijama. Petero članova posade stoga bi trebali imati zraka do četvrtka ujutro. Službe pregledavaju udaljeno područje sjevernog Atlantika, u blizini olupine koja se nalazi oko 650 kilometara istočno od obale kanadskog Newfoundlanda, na oko 4 tisuće metara pod morem.

Foto: Screenshot/You Tube