Blaženka Divjak u Seulu: Dobrodošlica za ministricu koja je stvorila tržište od 300 milijuna kuna za korejsku informatičku industriju

Blaženka Divjak u Seulu:  Dobrodošlica za ministricu koja je stvorila tržište od 300 milijuna kuna za korejsku informatičku industriju

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak otišla je u službeni posjet u Južnu Koreju u pratnji dvojice najbližih suradnika Marka Košičeka i Mare Alavanje. Ne može se reći da je prešutjela ovaj „kratki izlet” na Daleki istok, ali nije bilo ni one medijske pompe koju ministrica zna stvoriti oko manje bitnih aktivnosti. Ministarstvo je suhoparnim priopćenjem izvijestilo javnost da je ministrica otišla na daleki put na poziv ministra znanosti, informacijske i komunikacijske tehnologije Republike Koreje Yeong-Min Yooa. Zatim se navodi da je riječ o posjetu kojim to ministarstvo čini još jedan iskorak u internacionalizaciji hrvatske znanosti nakon što je potpisan sporazum o pridruženom članstvu u Europskoj svemirskoj agenciji, a dogovoreno je i da Republika Hrvatska postane pridružena članica CERN-a.

Tijekom službenoga posjeta ministrica Divjak je trebala posjetiti vodeći državni institut za znanost i tehnologiju u Južnoj Koreji. Treba odmah naglasiti da hrvatski ministri znanosti i obrazovanja gotovo redovno hodočaste u Južnu Koreju. Svojedobno je buru u javnosti izazvao odlazak tadašnjeg ministra znanosti Vedrana Mornara. T portal je pisao da je razlog posjeta bio ‘uvid u primjenu i utjecaj ICT tehnologije u snažan razvitak obrazovanja u Republici Koreji”. Pritom je hrvatsko izaslanstvo posjetilo Samsung gdje su razgovarali o konkretnoj suradnji na informatizaciji škola.

A suradnja s ovom tvrtkom u hrvatskom je školstvu već i tada bila vrlo razvijena. Nekoliko hrvatskih škola bilo je opremljeno ‘učionicama budućnosti’ u kojima se nastavni proces odvijao preko tableta, i to u sklopu zajedničkog projekta CARNeta, Samsunga i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Tada je ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić, koji je putovao s Mornarom, rekao da je dogovorena suradnja za zajednički razvoj integracije hrvatskog sustava e-dnevnika sa sustavom Samsung School Solution. Razgovaralo se i o mogućoj suradnji na razvoju digitalnih nastavnih materijala, S-PEN olovci… Mediji su pisali da se ministar Mornar više družio s menadžerima Samsunga nego s korejskim ministrom. Također su postavljali opravdana pitanja ima li hrvatsko izaslanstvo neke posebne sklonosti prema Samsungu.

Od tada su prošle četiri godine i, kako vidimo, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ispunila je gotovo sve ono o čemu je njezinu prethodnik Mornar razgovarao sa svojim domaćinima.

Progurala je digitalizaciju hrvatskoga školstva koje će sada postati eldorado za snažnu južnokorejsku informatičku industriju. Prema planu ministrice Divjak uskoro bi svi hrvatski osnovnoškolci trebali od države dobiti tablete, što znači da se otvara potencijalno tržište od najmanje 300 milijuna kuna. Kada se tome dodaju ostala digitalna pomagala i prateći servis, onda je razumljivo zašto su južnokorejski domaćini ovako srdačno dočekali hrvatsku ministricu. Zanimljiva je još jedna spona između ministrice Divjak, bivšeg ministra Mornara i Južne Koreje. Prije dolaska na ministarske funkcije bili su dekani fakulteta koji su snažno povezani s informatičkom industrijom koja je očito imala vrlo uspješne lobiste.

Treba dodati i to da je ministar Mornar za svog mandata uveo pilot projekt e-škole u kojemu je jedan od glavnih partnera bio Fakultet organizacijske informatike kojemu je u to vrijeme dekanica bila aktualna ministrica.

Sasvim dovoljno da se i mi upitamo zašto hrvatski ministri znanosti i obrazovanja tako rado hodočaste u Južnu Koreju. Hoće li od ministričinog puta u Seul imati koristi hrvatski učenici i studenti ili južnokorejska informatička industrija?

Foto:Twitter