Borkinja za prava pacijenata sve objasnila u jednoj rečenici: Digitalne potvrde su zapravo sinonim za obavezu cijepljenje

Borkinja za prava pacijenata sve objasnila u jednoj rečenici: Digitalne potvrde su zapravo sinonim za obavezu cijepljenje

Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata bila je gošća N1 Studija uživo.

Komentirala je tijek cijepljenja u Hrvatskoj.

“Za početak bih rekla da je kampanja cijepljenja u Hrvatskoj podbacila. Kada gledamo komunikaciju premijera s Europskom unijom, to zaista možemo pohvaliti. Međutim, napravio je pogrešku kada je dao previše povjerenja Stožeru”, kaže Karačić.

“Ne postoji ona povratna informacija od građana koji su prihvatili poziv i odazvali se cijepljenju”, dodala je.

Osvrnula se i na korištenje covid-potvrda.

“Digitalne potvrde su zapravo sinonim za obavezu cijepljenje. I ja osobno na mobitelu ovdje u Bruxellesu moram imati potvrdu i gdje god prođem moram skenirati tu potvrdu. Cijepljenje nije obavezno, ali je nametnuto kao obavezno. Sad ćemo uvoditi obavezne covid-potvrde koje znače jedino cijepljenje. Gledamo druge države koje bez problema koriste te covid-potvrde i na taj način se nametnulo cijepljenje”, rekla je Karačić.

Istaknula je i zabrinjavajuću informaciju o porastu slučajeva drugih bolesti.

“Trenutno prikupljamo podatke od drugih udruga u Hrvatskoj i ono što vidimo jest veliki porast nootkrivenih karcinoma. Godinu dana je bio tzv. hospital lockdown. Čak su i neki hitni slučajevi ostali nepregledani”, pojašnjava.

Rekla je da su u cijelom nošenju s koronakrizom podbacili oni od kojih se najviše očekivalo.

“Žalosno je da ministar Beroš nema interesa za rješavanje problema problema prava pacijenata”, istaknula je.

Foto: Screenshot/N1