Pobuna u Hercegovini: Bošnjački ISIL-ovci bit će smješteni u Mostaru?

Pobuna u Hercegovini: Bošnjački ISIL-ovci bit će smješteni u Mostaru?

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona reagirali su na izjavu ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac kako postoji mogućnost da se bivši ISIL-ovci iz Bosne i Hercegovine smjeste u prihvatni centar u Mostaru, prenosi Večernji list.

Šesnaest zastupnika ministrici je poslalo otvoreno pismo u kojem ju optužuju za pokušaj destabilizacije i zlonamjerno djelovanje, za samovolja i zloupotrebu položaja “zarad samo vama poznatih političkih ciljeva”. Dodali su da nisu poligon za eksperimente koji dovode do ruba snošljivosti i tolerancije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je u četvrtak u Mostaru kako je centar za prihvat izbjeglica BiH u sjevernom dijelu toga grada “moguća opcija” za smještaj obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka, prenio je tportal.

“Ako nemaju gdje drugo boraviti, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija”, rekla je ministrica Borovac iz Stranke demokratske akcije (SDA), prenosi

Prema medijskim izvorima na području Sirije trenutačno boravi oko tri stotine osoba podrijetlom iz Bosne i Hercegovine a među njima je dvije stotine djece.

Pojasnila je pri tome kako procjene o njihovom povratka iz Sirije i Iraka vodi ministarstvo sigurnosti u suradnji s partnerskim institucijama iz svijeta.

Vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama te još toliko žena.

Otvoreno pismo zastupnika Hercegovačko-neretvanskog kantona prenosimo u cijelosti.

“Gospođo Borovac, Vaš jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i vašeg zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine.

Odgovorno vam tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac.

Nama ne trebaju niti kao gosti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge, samo zato što su različiti od njih, već tražimo da institucije kaznenog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona Bosne i Hercegovine.

Posebice ističemo provođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Kaznenog zakona BiH. Sve vaše dosadašnje odluke su samovoljne o ovom pitanju i nisu dobile potrebna odobrenja, prvenstveno Vijeća ministara BiH, a potom ni nadležnih tijela Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara.

Ovo je tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo vama poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog djela Hercegovine. Odgovorno vam tvrdimo da ćemo, u ime naroda i građana koji su nas birali, učiniti sve da se vaše zlonamjerne i protuzakonite nakane ne ostvare.

Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje provodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije.

Dovoljno je samo pogledati što ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom učinili u Bihaću i Tuzli pa da se normalan čovjek zapita imate li i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku. Nadamo se da nećete i ovaj put tvrditi da smo mi od naroda izabrani zastupnici pokušali ponovno napraviti tzv. “državni udar”.

Ovim putem javno pozivamo vijeće ministara bih da se analiziraju ove zloupotrebe ovlasti i nezakonite aktivnosti ministrice Semihe Borovac, te da poduzmu mjere za zaštitu stanovništva ovog djela Hercegovine od samovolje ovakvih pojedinaca, također tražimo da javno odgovorite imaju li spomenute tvrdnje gospođe ministrice o smještaju migranata i obitelji Isilovaca, odnosno povratnika sa Sirijskog ratišta potrebna odobrenja i odluke vijeća ministara?

Ukoliko nemaju, javno pozivamo tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, tužiteljstvo federacije Bosne i Hercegovine i tužiteljstvo Hercegovačko neretvanske županije da ispita samovolju i zloupotrebu položaja Semihe Borovac.

Također pozivamo i veleposlanicu Švicarske konfederacije koja je jučer boravila u Mostaru da javnosti pojasni kakva je njezina uloga u ovim ilegalnim aktivnostima Semihe Borovac, te se istovremeno obraćamo i vlastima prijateljske Švicarske konfederacije da preispita ovakvo ponašanje svoje predstavnice u Bosni i Hercegovini.

Putem zastupnika u parlamentu europske unije javno pozivamo institucije Europske unije da se uključe u ovaj slučaj te zaštite stanovnike ovog djela Bosne i Hercegovine, koji su po državljanstvu državljani i europske unije, od samovolje nositelja državne vlasti u Bosni Hercegovini”.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments