Bošnjaković i Plenković žele smanjiti ovlasti predsjednici: Kakva je uloga Vladimira Šeksa?

Bošnjaković i Plenković žele smanjiti ovlasti predsjednici: Kakva je uloga Vladimira Šeksa?

U protekla tri dana Vlada je izašla s dva prijedloga/poteza iz resora Ministarstva pravosuđa iz kojih bi se mogao naslutiti smjer ograničavanja ustavnih ovlasti predsjednice RH. Sve i da ova Vlada apsolutno ne kani dirati u ovlasti šefice države, posljednji prijedlozi ipak trasiraju put manjim pravima predsjednice RH.

Prvo, Vlada je u svom Antikorupcijskom planu za 2019./2020. godinu, kao jednu od mjera, predložila komparativnu analizu izbora predsjednika Vrhovnog suda u svim članicama Europske unije, a kada se zna da i antikorupcijski odbor Vijeća Europe (GRECO) traži depolitizaciju izbora te funkcije, moglo bi se zaključiti da se ide u smjeru razvlašćivanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na čiji se prijedlog bira predsjednik Vrhovnog suda.
Drugo, Ministarstvo pravosuđa upravo je u e-savjetovanje uputilo prijedlog nacrta Zakona o pomilovanju prema kojem se kao značajnu novost predlaže osnivanje povjerenstva pri Ministarstvu pravosuđa koje bi predsjednici RH dostavljalo obrazložena mišljenja o tome treba li neku osobu pomilovati. Sastav tog sedmeročlanog povjerenstva birao bi ministar pravosuđa na četiri godine, a ne predsjednica RH koja sada sastavlja Komisiju za pomilovanja. U obrazloženju potrebe donošenja novog Zakona o pomilovanju ističe se “kako se ukazala potreba da, prije nego što Predsjednik RH donese odluku o molbi za pomilovanje, svoje obrazloženo mišljenje i prijedlog o njoj iznese kolektivno tijelo koje bi se sastojalo od stručnjaka različitih struka.
Nužnost postojanja takvog tijela postoji posebno od kada je predsjednica RH 5. veljače 2016. ukinula Odluku o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pomilovanja”, piše Večernji list.
Vlada Andreja Plenkovića očito želi pokazati da vodi glavnu riječi i da u Saboru može izglasati  zakone koji bitno mogu smanjiti ovlasti predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.  Osim toga, teško je zamisliti da je jedan ovakav  zakonski prijedlog prošao bez  znanja  i aktivnog sudjelovanja Vladimira Šeksa.
Foto: Edvard Šušak/Hina