Bozanić nezadovoljan s mjerama koje je donio Plenkovićev Stožer: Propisi moraju biti logični, razumljivi i provedivi

Bozanić nezadovoljan s mjerama koje je donio Plenkovićev Stožer: Propisi moraju biti logični, razumljivi i provedivi

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u ponedjeljak pismo svećenicima i vjernicima u kojem ističe kako propis o ograničenju broja ljudi na misnim slavljima na 25, bez obzira na veličinu crkve, u sebi nosi ozbiljne poteškoće i nedostatke.

“Smatram potrebnim skrenuti pozornost i na ono što pridonosi svrhovitosti propisa koji u sebi moraju biti logični, razumljivi i provedivi”, istaknuo je Bozanić i dodao kako očito nije slučaj s tehničkim rješenjem koje ne vodi brigu o veličini crkve te propisuje 25 osoba na misama i u manjim i u većim crkvama.

Podsjetio je kako su na slične nedostatke principijelno upozorili i francuski biskupi (gdje se radilo o 30 osoba). Katolička crkva je uglavnom podržavale  mjere Plenkovićeve Vlade pa se  ovo može smatrati prvom ozbiljnijom  kritikom, javlja Jutarnji list.

U laičkoj Francuskoj, napomenuo je, na temelju odluke višeg tijela da bi zaštitilo vjernike od diskriminacije, određeno je da se u roku od tri dana donesu mjere koje će voditi računa o proporcijama veličine crkve, kao i da se pravila o slobodi prodaje i industrijske proizvodnje primijene i na slobodu bogoštovlja.

Smatra kako je i u nas nužno donijeti propis koji će se temeljiti na sigurnosnoj fizičkoj udaljenosti među vjernicima.

Tada se taj kriterij može primjenjivati sukladno veličini određenog prostora, pri čemu taj isti kriterij, s određenim razumljivim odstupanjima, može biti primjenjiv i u drugim društvenim ozračjima, naglasio je kardinal Bozanić.

Foto: Damir Senčar/Hina