Božinović brani policajce koji su se obračunali s muškarcem bez maske: Naravno da će policija napraviti sve

Božinović brani policajce koji su se obračunali s muškarcem bez maske: Naravno da će policija napraviti sve

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, gostovao je u Točki na tjedan.

“Mi smo svi i cijeli svijet zabrinuti zbog koronavirusa i bit će dok se ne nađe medicinsko rješenje, dotada svi moramo aditi sve kako bi ono što smo naučili dosad, a to je da se virus slabije širi na otvorenim prostorima, kad se održava distanca i higijena, da se virus manje prenosi s čovjeka na čovjeka”, rekao je Božinović.

Nataša Božić ministra je upitala za komentar na jučerašnji incident, kad su trojica policajaca iz vlaka izvukli muškarca, koji je odbio nositi masku, te pred uplakanim djetetom bacili ga na zemlju i stavili mu lisice na ruke.

“Naravno da će policija napraviti sve. Ono što ja znam o slučaju, to je da gospodin na zahtjev upravitelja prometnog sredstva odbio staviti masku, a rekli smo da u slučaju kad se ne želi staviti maska ili kad putnik nema masku, vozač ne smije pokrenuti vozilo”, rekao je Božinović.

Upitan je li pretjerana reakcija policije, Božinović je rekao da je gospodin prijavljen zbog narušavanja javnog reda i mira, te da se treba utvrditi što se točno dogodilo. “On je spriječio sve zbog svog nekog principa”, rekao je Božinović.

Naravno da mi ovo nije drago vidjeti, ali ne znam što čovjeka motivira da ovo čini, dodao je Božinović.

Ministar je rekao da je i Svjetska zdravstvena organizacija mijenjala preporuke o nošenju maski te da se situacija mijenja iz dana u dan.

Je li Stožer politiziran?

Konferencije za medije stožer je ponovno organizirao u trenutku kad je porastao broj zaraženih pa su građanima željeli prenijeti informacije kako se ponašati, objasnio je ministar.

Struka je i dalje ta koja vodi proces, rekao je Božinović, odbivši insinuacije da je Nacionalni stožer civilne zaštite politiziran.

Policija je bila dosta gruba prema građaninu bez maske

Što se tiče odlaska u samoizolaciju SDP-ova Rajka Ostojića, Božinović mu je spočitnuo da je sam otišao u samoizolaciju. “Ako prihvatimo takav način ponašanja, da se ne poštuje struka…”, rekao je Božinović, dodavši da bi se onda dogodilo da svatko samoinicijativno odlazi u izolaciju, ne pitajući epidemiologe.

Kad govorimo o politizacijij, ja cijelo vrijeme govorim da politiziraju drugi, vjerojatno zbog uspjeha Nacionalnog stožera, pa im je to donijelo pomutnju, rekao je Božinović.

Koronavirus i kampanja

Upitan je li ga strah pozivati ljude na izbore, zbog rasta novozaraženih, Božinović je rekao da je HZJZ u dogovoru s DIP-om napravio preporuke kako se ponašati u bilo kojoj fazi izbornog procesa, uključujući i predizborne skupove. “Moguće je to poštivati i koliko ja vidim, uglavnom se to poštuje. Što se tiče HDZ-a, vidim da je to sve bilo organizirano onako kako je zamišljeno”, rekao je Božinović, dodavši da on nije vidio rukovanje tijekom kampanje.

Porast broja zaraženih vezan je za dva žarišta, kad govorimo o tajmingu, praitmo ono što se već nekoliko tjedana govori u zdravstvenim krugovima, WHO je prije par dana izašao s procjenom kojom smo se mi rukovodili, a to je da je jesen kad je u pitanju ova bolest puno izazovnije razdoblje, obzirom da će puno više ljudi ostajati u zatvorenom prostoru, da bi se koronavirus mogao pomiješati s virusom gripe i drugima, rekao je Božinović, odgovarajući na pitanje je li bila pogrešna odluka raspisati izbore na ljeto.

“Ako pratimo ono što znanost u ovome trenutku govori, da je jesen vrlo rizično razdoblje za izbore, onda je bolje da smo izbore sad raspisali, nego čekali jesen”, rekao je Božinović, dodavši da bi bili potpuno neodgovorni kad bi zanemarili mogućnost onoga što će se dogoditi najesen.

Upitan hoće li na biralištima biti potrebna maska, Božinović je rekao da još ne zna kakva će biti pravila.

“Siguran sam da će Vlada u kojoj najveću ulogu bude imao HDZ za naše građane biti najsigurnija i siguran sam da to naši građani i razumiju”, rekao je Božinović.

Hoće li na izbore moći i hrvatski državljani u BiH i Srbiji?

“Naravno da će glasanje biti moguće i u BiH i u Srbiji, tamo su dobivene sve dozvole tamošnjih vlasti da se ne bi održali izbori, ne znam zašto se ne bi dopustilo”, rekao je Božinović.

U sučeljavanju je bitno da građani Hrvatske vide što se nudi, rekao je Božinović, dodavši da je Plenković pokazao da zna upravljati u kriznim situacijama.

Foto: N1