Božinović ne misli da je na prosvjedu u Međimurju bilo govora mržnje: Ostat će “uvijek vjeran” Andreju Plenkoviću

Božinović ne misli da je na prosvjedu u Međimurju bilo govora mržnje: Ostat će “uvijek vjeran” Andreju Plenkoviću

Ministar Davor Božinović komentirao je stanje na hrvatskoj granici nakon što je u požaru izgorio prihvatni centar za migrante u Velikoj Kladuši u susjednoj Bosni i Hercegovini.

“Ako govorimo konkretno o tome, nismo primijetili nikakve pojačane aktivnosti. Pojačali smo nadzor terena kako ne bi došlo do većeg kretanja prema hrvatskim granicama. Policija iz dana u dan jača svoje kapacitete. Postavili smo sedam radarskih sustava na tom dijelu granica. Trebalo bi tijekom ljeta doći do nabave značajnog broja pokrentnih kamera koje se mogu posebnim vozilima prebacivati s točke na točku. Nabavlja se i 49 vozila s psima za detekciju u tepko pristupačnim područjima. Hrvatska je sigurna, ostat će sigurna i bit će još sigurnija”, kaže ministar.

Što se tiče jučerašnjeg prosvjeda u Čakovcu koji je organiziran protiv Roma, ministtar kaže kako je policija taj problem detektirala te da je i on sam suočen s njim čim je stupio na dužnost na ministra.

Božinović otkriva kako će svao naselje sada dobiti kontaktnog policajca te da će taj projekt zaživjeti za mjesec, dva. Novost je i to da interventna policija iz Čakovca više neće odlaziti na teren, kakva je bila dosadašnja praksa, nego će ostati u Čakovcu. Ministar očekuje i 17 novih policajaca koji će za mjesec dana završiti školovanje, a kaže i kako se pokušava policjace Međimurce koji su raspoređeni u neka druga područja vratiti u njihovu matičnu županiju.

“Ovaj problem je širi od problema vezanog za rad policije. Temeljni problem je kako integrirati Rome, pogotovo mladu populaciju. Oko 300 mladih Roma krene u školu, a završi iz stotinjak. Srednju trogodišnju završilo je prošle ili ove godine 38, a četverogodišnju njih 4. Svi oni koji nisu završili školu su izgubili temeljni uvjet kako se integrirati u društvo. Tu se stvara potencijal koji ih može odvesti u ponašanja s onu stranu zakona”, kaže Božinović.

“Policija se na neki način opredijelila na jače preventivno djelovanje i da bi sebi olakšala posao. Problem postoji i svi mu se trebaju posvetiti u onoj mjeri u kojoj to priroda problema iziskuje. Bez sinergijskog djelovanja ne možemo očekivati potrebne pomake”, govori ministar naglašavajući da je policija posvećena problemu, ali da “taj problem nije isključivo policijskog odnosno represivnog karaktera i nije dobro da se tretira na taj način”.

“Policija je suočena s kritikama da je previše represivna”, kaže ministar.

Što se tiče optužbi da je na prosvjedu bilo govora mržnje, Božinović kaže:” Moram se složiti s onime što su nadležni službenici rekli. Nisam bio tamo, mogu se institucionalno, ne složiti, nego prihvatiti da je PU izašao s takvom ocjenom.”

Na pitanja o mirovinskoj reformi kaže kako to više nije pitanje za Vladu te da je procedura nakon predavanja potpisa Saboru jasna.

“Što se tiče same mirovinske reforme, kompeltna intencija je kako generacijama koje danas rade osigurati održiv mirovinski sustav. Ako sustav nije održiv nikakve parole nam neće pomoći”, kaže.

O analizi izbornog podbačaja HDZ-a, Božinović kaže kako svrha analize nije vidjeti tko je podbacio niti uvoditi sankcije. O bojkotu ne govori jer “nemamo još potpuni uvid u sve ono što će doći s terena”.

Da su danas unutarstranački izbori i da su kandidati za predsjednika HDZ-a Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Andrej Plenković, koga bi glassao?

“Zaokružio sam za Plenkovića i to ću raditi sve dok se bude kandidirao za predsjednika HDZ-a”, kaže Božinović.

Izvor: N1

Foto: Hina