BRAĆA PIVAC U AKCIJI: Transakcija koja najavljuje preuzimanje velike hrvatske tvrtke?

BRAĆA PIVAC U AKCIJI: Transakcija koja najavljuje preuzimanje velike hrvatske tvrtke?

Član uprave Belupa Marko Đerek prodao je prošle srijede 7500 opcijskih dionica. Čini se kako je kupac tih dionica jako poznato ime. Đerek je dionice koje je preuzeo od Podravke prodao na burzi za 4,59 milijuna kuna. Zanimljivo je kako je upravo tog dana, u srijedu, točno 7500 dionica kupila – Mesna industrija Braća Pivac, piše Danica.hr.

Pivci danas, tako, imaju 234.159 dionica čija je tržišna vrijednost blizu 144 milijuna kuna. Oni su osmi najveći dioničar Podravke, odmah iza mirovinskih i državnih fondova, s udjelom od otprilike 3,3 posto, prenosi Tportal.

Podravka je u protekla dva tjedna otpustila 15.800 vlastitih dionica tržišno vrijednih 9,7 milijuna kuna u korist sadašnjih i bivših menadžera kompanije. Riječ je o opcijskim dionicama, piše Danica.hr, doznajući da bivši i sadašnji menadžeri Podravke ovog časa imaju pravo na ukupno 176.000 opcijskih dionica tržišno vrijednih čak 108 milijuna kuna.

Dio investitora bliskih Zagrebačkoj burzi procjenjuje da je vrgoračka tvrtka vrlo blizu granice od pet posto, koliko može kupovati na skrbnički račun. Nakon što dosegne pet posto udjela, a procjena je da je Mesna industrija Braća Pivac jako blizu tome, mora se javno objaviti ime i udjel investitora, smatra Jutarnji list.

Za razliku od Kraša, čije je dionice Mesna industrija Braća Pivac kupovala niz godina, a tek onda su odlučili krenuti u konačni pohod i preuzimanje, ovaj put to, kako doznajemo, neće biti slučaj. No nikad se ne zna, jer u vrgoračkoj tvrtki uvijek su isticali kako je Podravka dobra dionica te da je riječ o nisko zaduženoj tvrtki koja ima prihvatljivu cijenu. U svakom slučaju, poznato je da nisu skloni partnerstvima, već vole samostalno voditi poslovanje svojih tvrtki i to uspješno rade.

Investicijski analitičari ističu da nije logično da Podravka, prema sadašnjoj vrijednosti dionica, vrijedi manje od cijene po kojoj je prodan Ledo, odnosno cijela poslovna grupa zamrznute hrane Nomad foods (615 milijuna eura).

Foto: Hina