Branimir Glavaš hvali Milanovića i šalje poruku Plenkoviću: Pupovac je veliki problem HDZ-a

Branimir Glavaš hvali Milanovića i šalje poruku Plenkoviću: Pupovac je veliki problem HDZ-a

Branimir Glavaš u Dnevniku N1 komentirao je potez predsjednika države Zorana Milanovića koji je poništio odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Glavašu.

“Poznavajući profil predsjednika Zorana Milanovića nije me iznenadila odluka. Radi se o ustavnoj i zakonitoj odluci, utemeljenoj na nizu zakona i predsjednik RH je bio samo izvršitelj. O toj zakonskoj odluci nema dileme i nepoznanice”, rekao je Branimir Glavaš.

On je povrat odličja tražio i u vrijeme Kolinde Grabar Kitarović. Objašanjava što se dogodilo:

“Bivša predsjednica je dobila zahtjev mojih odvjetnika u proljeće 2019. i njena ustavna i zakonska obveza bila je da tu odluku izvrši. Ona se na to oglušila, nepristojno nije bila u stanju ni odgovoriti mojim odvjetnicima. Tajac. Izgubila je izbore i ostavila moj predmet u ladicama Pantovčaka nerješen. Prije mjesec dana moj sin, koji mi je odvjetnik, uputio je požurnicu predsjedniku Republike, upoznao ga sa sadržajem i jedino me iznenadila brzina kojom je predsjednik to zakonito riješio.”

Glavaš je prokomentirao i objavu na Facebooku u kojoj se pogrdno izrazio o bivšoj predsjednici: “Što sam na privatnom Facebooku napisao, to je moja privatna stvar, a jasno je bilo da gđa Grabar Kitarović nije bila moj kandidat ni favorit jer sam ja bez stranačkih okova mogao birati. Mislim da je današnji predsjednik bio najbolji kandidat.”

Prokomentirao je i vijesti da je odličja već prodao: “To se pisalo, ma kakvi prodao! Tadašnji predsjednik Josipović najavio je oduzimanje odličja pa sam i ja pustio spin da sam prodao pa mi nemaju što oduzeti. Odličja su na sigurnom, u Hercegovni u mojoj kući, uzet ću ih idući tjedan i izložiti ih jer sam ih dobio od Franje Tuđmana.”

“Pupovac je uteg HDZ-a”

Osvrnuo se i na objavu Milorada Pupovca na Facebooku koji se zbog ovoga oštro obrušio na Milanovića:

“Milorad Pupovac je problem HDZ-a, a smetnuo je s uma da i HDSSB ima mandat u Saboru. Zvao me prije emisije povjerenik stranke da sazove uže konzultacije sutra i možda ćemo odaslati poruku vrhu HDZ-a. Ako vodstvo HDZ-a ne zauzme stav i ne disciplinira Pupovca što se tiče njegove bezobraštine, HDSSB je spreman odgovoriti istom mjerom. Nemam legitimet jer nisam predsjednik HDSSB-a pa ne mogu govoriti u ime stranke. Ne isključujem mogućnost da HDSSB zauzme stav i pošalje poruku Zagrebu – Milorad Pupovac je velik problem HDZ-a. On im je veliki uteg.”

“Milanović je osvježenje”

“Predsjednik Republike ima svoj osebujan stil koji se nekome sviđa, nekome ne. Meni se sviđa. Oni koji su mislili da će Milanović sjediti na Pantovčaku i brojati paunove ili zalijevati fikuse, pogriješili su. U osobi predsjednika vidim čovjeka koji mora biti korektiv vlasti, i izvršne, i zakonodavne, i događanja, i negativnih pojava u društvu”, dodao je o Milanoviću.

Na pitanje jesu li premijer i predsjednik države državnici, rekao je: “Obojica imaju sposobnosti i kvalitete da budu državnici. Milanović je prvi nakon Tuđmana na dobrom putu da ne bude samo političar, već i državnik. On je osvježenje za 21. st u kojem Hrvatska živi. Poštujem to što je poštovao zakon.”

O postupku protiv njega rekao je da se ponovno pokreće i da nije oslobođen. “Nisam oslobođen, ali bit ću oslobođen jer je protiv mene pokrenuta montirana politička opužnica i zato sam izložen 16 godina pravosudnom progonu, ali ovo vraćanje čina mi daje dodatnu snagu i motiv.”