Brat Milijana Brkića vraća državi lokale: Koliko je dužan?

Brat Milijana Brkića vraća državi lokale: Koliko je dužan?

Jozo Brkić ostao je dužan i državi više desetaka tisuća kuna za zakupljene lokale u središtu Zagreba.

Dosad nam je tvrtka Državne nekretnine samo potvrdila da postoje određene nepodmirene obveze, no sad smo dobili i potvrdu da nije riječ o jednome mjesecu kašnjenja ili jednom lokalu nego o sustavnom neplaćanju njegovih tvrtki koje su dobile prostore.

Jozo Brkić, stariji brat drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, zakupio je u nešto više od godinu i pol dana čak 41 državni i gradski lokal na atraktivnim lokacijama. Od toga je 26 u vlasništvu države a 15 u vlasništvu Zagreba. Većina prostora stoji potpuno zapuštena, a šest je Brkić i sam vratio jer nije ništa uradio u njima. Iz dva ga je izbacio Grad Zagreb jer nije plaćalo zakupnine i nije ih stavio u funkciju, pišu 24sata.

Na dva poslovna prostora u Zagrebu, onom u Paromlinskoj i Ilici, Brkić je ostao dužan Zagrebu oko 64.000 kuna, a dio je podmirio tek nakon što je raskinut ugovor.

Iz Grada nam uporno ne žele odgovoriti koliko je dužan. Niti od države nismo uspjeli saznati ukupni iznos duga. Prema nalogu Uskoka, policija je izuzela svu dokumentaciju i od Zagreba i države te sumnja da je bilo pogodovanja pri dodjeli prostora. Upravo zbog toga se Grad i država pravdaju da ne mogu dati iznose jer su se obvezali na tajnost podataka dok traju izvidi.

No ono što smo uspjeli doznati je da će država raskidati ugovore s Brkićevim jednostavnim tvrtkama koje su zakupile državne lokale, a da štete ne bi trebalo biti jer za svaki lokal koji nije plaćao ima uplaćen polog iz kojeg će se naplatiti zakupnina. Taj polog iznosi tri mjesečne zakupnine. Brkić zbog neplaćanja svojih tvrtki neće moći sudjelovati ni u kojem drugom natječaju za poslovne prostore jer je u zakon uglavljeno da se oni ne mogu dati tvrtkama i osobama koje nisu redovito izvršavale svoje obveze.

Prema izvješćima Brkićevih jednostavnih tvrtki koje su ušle u zakup državnih prostora, dao je više od 400.000 kuna pologa, bez kojih će sad očito ostati.

– Prema tim tvrtkama ponašamo se jednako kao prema svakoj drugoj – tvrde nam u Državnim nekretninama.
Zadužnice koje je Brkić dao u biti su bezvrijedne jer njegove tvrtke nemaju ni zaposlenih ni prihoda te imaju samo 10 kuna temeljnoga kapitala, pa se tako država i ne bi mogla naplatiti.

Foto: Admir Buljubašić/Hina