Britanija uvela sankcije za još jednog Hrvata: Blizak je Kotromanoviću i obitelji Tedeschi, uz njegov hotel veže se afera ministra Marića

Britanija uvela sankcije za još jednog Hrvata: Blizak je Kotromanoviću i obitelji Tedeschi,  uz njegov hotel veže se afera ministra Marića

Novi paket sankcija Velike Britanije usmjeren je prema 13 novih pojedinaca i poslovnih subjekata, uključujući i drugog najbogatijeg čovjeka Rusije, Vladimira Potanjina, kao i Hrvata Mihajla Perenčevića. 

Britanske sankcije Perenčeviću podrazumijevaju zabranu ulaska u zemlju, kao i zamrzavanje imovine, a tamošnja vlada navodi da je Perenčević hrvatski poduzetnik i predsjednik ruske tvrtke za izgradnju plinovoda Velesstroj, koja posluje u “sektorima od strateškog značaja za vladu Rusije”. Britanska vlada, navodi se, strahuje da bi Perenčević mogao izravno ili neizravno utjecati na poslovanje Velesstroja i time pogodovati ruskoj vladi, zbog čega su mu i izdane sankcije, javlja Direktno.

Tko je Mihajlo Perenčević?

Mihajlo Perenčević tajanstveni je hrvatski tajkun koji je svoj posao proširio od Rusije preko Londona, pa sve do Los Angelesa. Bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vilima Mulca , no zbog previranja na domaćoj sceni nije ostao u politici. Odlazi u Rusiju, gdje postaje direktor kompanije Velesstroj, koja mu je donijela milijune, a Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti, čak ga je nagradio Ordenom prijateljstva za doprinos ruskoj ekonomiji.

Umiješan u pranje novca?

Hrvatskoj javnosti Perenčević je najpoznatiji kao “neslužbeni vladar Maloga Lošinja”, gdje je doveo ruski kapital. S ruskom braćom Aleksejem i Dmitrijem Ananijev preuzeo je, primjerice, lošinjski turistički div Jadranku, u sklopu koje je i luksuzni hotel Bellevue, a osim u Mali Lošinj, Mihajlo ulaže i u nekretnine u Zagrebu.

Međutim, takva masovna kupnja nekretnina, izgleda, nije prošla bez mutnih poslova. Naime, konzorcij istraživačkih novinara s partnerima OCCRP i hrvatskim portalom Oštro došli su do saznanja da je Perenčević sudjelovao u operacijama pranja novca ruskog porijekla i izbjegavanja plaćanja poreza te fiktivnim transakcijama preko tvrtki u egzotičnim poreznim oazama. U sklopu tih poslova služile su, naime, i nekretnine i poslovi na Lošinju i u Zagrebu, ali i u Los Angelesu, gdje je Perenčevićeva obitelj u vlasništvu luksuznog restorana Dan Tana’s.

Veze s Kotromanovićem i Tedeschijem

Perenčević je u hrvatske medije dospio i nakon što je navodno platio let privatnim zrakoplovom nekadašnjem ministru obrane Anti Kotromanoviću na Mali Lošinj, zbog čega je bivši ministar trebao platiti i kaznu od 30.000 kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, što nikad nije platio niti je pružio valjano objašnjenje što je u stvari tamo radio.

Hrvatski tajkun u uskoj je vezi s drugim poznatim Hrvatom, Emilom Tedeschijem, predsjednikom Uprave i većinskim vlasnikom Atlantic grupe. Naime, njegov je sin Emil Tedeschi mlađi 2019. godine, tada 23-godišnjak, u hotelu Bellevue na Malom Lošinju oženio 17 godina stariju Niku Perenčević, kći Mihajla Perenčevića. I ona je umiješana, prema navodima hrvatskih portala, u spomenute fiktivne transakcije, jednako kao i njen bivši suprug Siniša Cizel

Zanimljivo je da je za taj hotel vezan jeda od afera ministra financija Zdravka Marića.

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa ispitat će pod kojim se okolnostima ministar financija Zdravko Marić u lipnju 2019. četiri dana odmarao u apartmanu luksuznog lošinjskog hotela Bellevue u sastavu hotelske kuće Jadranka d.o.o. za koju se smatra da bi joj stvarni vlasnici mogli biti oligarsi bliski Vladimiru Putinu, a potom će odlučiti ima li osnove za pokretanje postupka protiv njega.

Povjerenstvo neće ispitivati tko su stvarni vlasnici turističke tvrtke Jadranka d.o.o u čijem su vlasnici hoteli u Malom Lošinju uključujući i luksuzni Bellevue, jer im to nije u opisu posla. Povjerenstvo će se fokusirati na to tko je platio troškove skupog apartmana u kojem četverodnevni boravak košta oko 35.000 kuna (više od ministrove mjesečne plaće) i je li boravak u njemu Marića mogao dovesti u sukob interesa s obzirom na to da je tvrtka Jadranka d.o.o korisnica kredita HBOR-a, a ministar financija je po funkciji i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a.

Povjerenstvo je formiralo predmet Marić nakon što je portal Net.hr u petak objavio intrigantan članak u kojem se uz ostalo navodi da je on od 21. do 25. lipnja 2019. boravio u apartmanu luksuznog hotela s pet zvjezdica Bellevue, te da mu je smještaj rezervirao jedan od dvojice nominalnih hrvatskih suvlasnika turističkog poduzeća Jadranka do.o., Krešimir Filipović.

Ministar Marić

Marić: Nikome nisam pogodavao

Marić se na te navode javno očitovao ustvrdivši da nikome nije pogodovao i da je troškove boravka u hotelu s pet zvjezdica snosio sam. Opovrgnuo je da mu je suvlasnik lošinjske hotelske tvrtke, Filipović rezervirao boravka u tome hotelu te ustvrdio da je Filipovića upoznao tek potkraj boravka na Lošinju u lipnju 2019., a nakon toga s njim nije kontaktirao. Utvrdio je da je u hotelima kuće Jadranka d.o.o na Lošinju ljetovao i ranijih godina dok još nije bio ministar (hotelu Vespera). Kazao je i da su krediti HBOR-a tvrtkama iz sastava Jadranke d.o.o odobreni prije nego je on postao ministar financija i to u razdoblju od 2013. do 2015., dakle u mandatu Milanovićeve vlade, te da je u njegovom ministarskom mandatu NO HBOR-a samo odobrio promjenu instrumenta osiguranja kredita Jadranki d.o.o.

Na slici: Kćer Mihajlo Perenčević je ubraku sa sinom Emila Tedeschija