Brkić neće podržati Škoru: “HDZ-ovci ne trpe Radeljića”

Brkić neće podržati Škoru: “HDZ-ovci ne trpe Radeljića”

Dok u središnjici HDZ-a, iako je prošlo već mjesec dana otkako su podbacili na europskim izborima osvojivši samo četiri mandata, još uvijek analiziraju što je pošlo po zlu i traže “crnog labuda”, zahuktava se kampanja za predsjedničke izbore, koji neće odrediti samo političku sudbinu aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, navodi Jutarnji list.

Naime, nakon neuspjeha na europskim izborima za Andreja Plenkovića bi poraz HDZ-ova kandidata, odnosno kandidatkinje, najvjerojatnije značio početak njegova kraja. Jer svega par mjeseci nakon predsjedničkih, održat će se izbori za novog šefa HDZ-a, a ujesen 2020. i parlamentarni.

Teške optužbe

Drugim riječima, Plenković si ne može dopustiti novog “crnog labuda” na predsjedničkim izborima. Zanimljiva je okolnost da je upravo današnji zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić, koji je de facto optužen za sabotažu HDZ-ove eurokampanje, ujedno bio i jedan od ključnih, možda i najvažniji HDZ-ov operativac koji je svojim “vojničkim” ustrojem stranke kao tadašnji glavni tajnik HDZ-a značajno pridonio pobjedi Grabar-Kitarović prije četiri i pol godine.

Vodstvo stranke na čelu s Plenkovićem de facto ga je optužilo za sabotažu na europskim izborima. Naime, pojedini HDZ-ovi ogranci navodno su pozivali članove i simpatizere da na europarlamentarnim izborima glasaju za Ružu Tomašić.

Razlaz s predsjednicom

Iz krugova bliskih Brkiću doznali smo da se on nema namjere ni u kojem smislu angažirati u predsjedničkoj kampanji. Tvrde da je jako teško očekivati da će on opet surađivati s Grabar-Kitarović nakon što je smijenila njemu bliskog Galića.

“Nakon što Brkić nije sudjelovao na euroizborima jer je od vrha stranke tretiran kao nepoželjan, ne vidim kako bi se mogao uključiti u stranačku kampanju za predsjedničke izbore” kaže izvor Jutarnjeg lista.

Odnos s Radeljićem

“Miroslav Škoro je svojim zavodljivim izjavama malo poljuljao naše birače na početku kampanje, ali nemam nikakvog straha da će HDZ-ovi birači na kraju stati uz kandidaturu aktualne predsjednice. Naime, u Osijeku i istočnoj Slavoniji birači dobro znaju tko je Škorin bliski suradnik Mate Radeljić. Njega mnogi članovi, ali i birači HDZ-a ovdje ne mogu ‘nacrtanog’ vidjeti. Ne znam kako će se Brkić ponašati u predsjedničkoj utrci, ali sam siguran da neće igrati za Škoru. Ako zbog ničeg drugog onda zbog njegovog dugogodišnjeg jako lošeg odnosa s Radeljićem” tvrdi HDZ-ovac iz Slavonije.

I u središnjici HDZ-a ne misle da će se Brkić, bez obzira na to što ga neki smatraju saboterom, aktivno uključiti u moguću unutarstranačku opstrukciju predsjedničke kampanje.

Opstrukcija

“Neće on sabotirati kampanju. On će gledati TV-u i guštati u porazu Grabar-Kitarović i ‘dokazu’ da bez njega HDZ ne može pobjeđivati na izborima. Nije on zainteresiran za pobjedu Škore, već za poraz Andreja Plenkovića” kaže “poznavatelj prilika u HDZ-u” za Jutarnji.

“Tada se Brkić odrekao saborskog mandata kako bi se kao glavni tajnik HDZ-a u potpunosti posvetio ustroju stranačke vertikale – od Zagreba do svake lokalne podružnice. On je bio na terenu non-stop. Danas imamo situaciju da nam je glavni tajnik stranke Jandroković ujedno i predsjednik Sabora, i stoga je jasno da se ne može posvetiti stranci” dodaje.

Foto: Lana Silvar Dominić/Hina