Broj zaposlenih stalno pada: Zašto se Plenkovićeva Vlada ne želi suočiti s ovim problemom?

Broj zaposlenih stalno pada: Zašto se Plenkovićeva Vlada ne želi suočiti s ovim problemom?

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku za siječanj otkrivaju sezonske promjene u povećanju broja nezaposlenih i padu zaposlenih. Te promjene očekivano su vezane uz turizam koji je u ovo doba godine uglavnom u „hladnom pogonu“.

Međutim, što se tiče liste nezaposlenih ona odavno ne održava realno stanje zbog masovnog odlaska pretežito mlađih ljudi, ali i onih srednje dobi, u inozemstvo. Pravu istinu o stanju hrvatskog gospodarstva otkriva zapravo samo broj zaposlenih.

A taj broj je godinama sve manji. Tako je u siječnju u Hrvatskoj bilo 1,18 milijuna zaposlenih u pravnim osobama. U obrtu i slobodnim profesijama zaposleno je još 180.256 osoba. Njima treba pribrojiti još 19.435 zaposlenih osiguranih poljoprivrednika.

I to je hrvatska zbilja, zaposlenih je 1,38 milijuna od oko 4 milijuna stanovnika. Usporedbe radi, u siječnju 2009. bilo je 1,55 milijuna zaposlenih. Dakle, danas je manje radnih mjesta u Hrvatskoj za oko 170 tisuća nego prije deset godina. Pritom je odnos zaposlenih i umirovljenika već godinama 1,2 prema 1.

To je na dulji rok teško održivo. Analitičari godinama upozoravaju da se bilo kakva odgovorna hrvatska ekonomska politika mora temeljiti na povećanju radnih mjesta, dakako, ne tako da država gradi ‘obrovce’, nego kroz stvaranje uvjeta koji će privući privatne investitore da otvaraju tvrtke, pogone, tvornice.

Država bi se trebala odlučiti za područja gdje se mogu napraviti ti iskoraci. Ovako, prepušteni stihiji, teško se mogu očekivati bitni pomaci koji bi promijenili postojeće stanje. To tim više jer neki ozbiljni ekonomisti već najavljuju lošije godine, ne samo usporavanje gospodarskog rasta, nego i moguću recesiju.

Foto: Denis Cerić/Hina