Budite oprezni kada ulazite i potpisujete nešto u banci. U tišini ponovo podižu naknade i klijentima udaraju harač

Budite oprezni kada ulazite i potpisujete nešto u banci. U tišini ponovo podižu naknade i klijentima udaraju harač

OTP banka povećala je naknadu za podizanje gotovine na šalteru banke s 4 na 6 kuna po transakciji. PBZ je to zadržao na 3 kune za niže iznose, ali povećao za više, a poskupio je i vođenje žiroračuna. Obje banke korigirale su naknade za dizanje gotovine na bankomatima drugih banaka.

Dok se Hrvatska narodna banka bavi izgledom kovanica budućeg novca, i to neuspješno, banke ne gube vrijeme pa u tišini dižu naknade građanima. Govorilo se o potrebi kontrole tih tarifa na europskoj razini, a što bismo onda preuzeli i mi, no od toga zasad očito ništa jer svatko podiže naknade kako hoće, piše Novi list.

Kamate su niže no što bi bankari htjeli, iako će i one uskoro uzlazno, a iz bankarskih krugova pak stalno naglašavaju kako će podnijeti veliki fiksni trošak zbog uvođenja eura. No, prava je istina da one same neće ništa posebno podnijeti, o čemu svjedoče i njihovi rezultati poslovanja, već će to vjerojatno prebaciti na klijente, što već i čine. U novom, dakle, valu rasta naknada, od početka ove godine, rasle su tako ponegdje naknade za vođenje računa, naknade za isplatu gotovine na bankomatima drugih banaka, pa čak je i podizanje vlastite gotovine na šalteru – što je samo po sebi iznimno sporno i nepravedno – ponegdje dodatno poskupjelo.

Tako je konkretno OTP banka, odgovarajući na naše pitanje, otkrila da je netom korigirala cijene naknada za pojedine usluge poslovanja s građanstvom te se cijena za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka s ranijih 2 posto, odnosno minimalno 25 kuna, povećala na 2,5 posto, a minimalno 25 kuna. Naknada pak za podizanje gotovine na šalteru banke povećana je u ovoj banci s ranije 4 kune na 6 kuna po transakciji. U OTP-u dodaju da se ta naknada ne naplaćuje ako bankomat poslovnice nije u funkciji, a od plaćanja su, ponovili su, izuzete socijalne kategorije. Promjene su stupile na snagu prošli mjesec, nakon, kako navode, »sveobuhvatnih analiza poslovanja koje uključuju visoke troškove poslovanja s gotovinom«. Klijente su o poskupljenju obavijestili dva mjeseca ranije. Naknada za vođenje tekućih računa ostala je u OTP-u na 12 kuna mjesečno.

Privredna banka Zagreb, kao što je poznato, također naplaćuje ovu čudnovatu naknadu za dizanje vlastitog novca na šalteru, pri čemu ona i dalje iznosi 3 kune po transakciji za iznose manje od 5.000 kuna. Ipak, ima promjena kod podizanja većih iznosa. Po novom će se za iznose iznad 75.000 kuna plaćati 0,2 posto naknade, što je u konkretnom slučaju 150 kuna. Ta će naknada rasti ovisno o iznosu, no najviše do 750 kuna. Prije je naknada bila ravno 200 kuna, ali za iznose iznad 100.000 kuna. Isto tako, u PBZ-u je dijelom poskupio i dio naknada za kartično poslovanje i za platne transakcije. Primjerice, za podizanje gotovog novca debitnom karticom na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj naknada od ove godine iznosi 2,50 posto od iznosa plus 8,50 kuna, a prije je bila 2 posto od iznosa plus 9 kuna.

Ako se malo računa, kod podizanja iznosa od 100 kuna, ne mijenja se stanje stvari: i prije i sada plaća/lo se 11 kuna, no ako se uzme da klijent PBZ-a na bankomatu druge banke podigne iznos od npr. 1.000 kuna, onda je po staroj tarifi plaćao 29 kuna, a po novoj plaća 33,5 kune, pa je jasno da s većim iznosima, zbog novina u tarifama, treba i više platiti. U okviru ovih izmjena naknada u poslovanju s građanima, koje su u PBZ-u na snagu stupile početkom godine, mijenjali su se dijelom i uvjeti vođenja tekućeg računa, pri čemu PBZ ističe pogodost za mlađe klijente, između 18 do 25 godina, koji ovu naknadu neće plaćati, a i online bankarstvom mogu se koristiti bez članarine.

»Bazna« pak naknada za vođenje tekućeg računa u kunama i nadalje iznosi 9 kuna, odnosno nije se sada mijenjala. Nekih je promjena, međutim, ipak bilo.

– Promjene se odnose na visine popusta iz nagradnog programa Inovacija, pri čemu se tu naknada za vođenje tekućeg računa kreće u rasponu od 5,40 do 9 kuna, a za umirovljenike od 2,70 do 4,50 kune mjesečno (prije od 6,30 do 9 kuna, odnosno od 3,15 do 4,50 kune mjesečno). Za žiroračun u kunama visina naknade se promijenila u 3,60 do 6 kuna mjesečno (prije 2,38 kn do 3,40 kn/mjesečno), a za tekući račun u stranoj valuti promijenila se u 5,40 kn do 9 kuna mjesečno (prije 3,36 kn do 4,80 kn/mjesečno), kažu u PBZ-u. Iako je u ovu tarifu nešto teže proniknuti bez analize PBZ-ovog programa Inovacija, očito je da su »inovacije« sada nešto povoljnije, a obični žiroračuni – nepovoljniji.

Neki bez naknade

Raiffeisen banka je naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka posljednji put povećala početkom 2021., dakle nije bilo povećanja u posljednjih godinu dana, niti se, navodi RBA, povećanja planiraju. Kažu da mjesečna naknada za vođenje tekućeg računa već godinama iznosi 9 kuna, te se također nije mijenjala u tekućoj godini. No, banka je uvela promjenu u visini mjesečne naknade za vođenje tekućeg računa za isplatu mirovine s primjenom od 25. siječnja ove godine.

Ta naknada sada iznosi 5 kuna, dok je prije bila 4 kune. Dakle, poskupjela je za 1 kunu. Vođenje tekućeg računa za umirovljenike od veljače je skuplje i za one građane koji mirovinu primaju u Erste banci, odnosno također je poskupjelo sa 4 na 5 kuna, o čemu smo već detaljno pisali, kada smo, podsjetimo, pisali i o tome da je Erste povećao i dio naknada za online bankarstvo, pa su tako poskupjeli i nalozi za plaćanja putem Georgea itd. No, treba naglasiti da Erste banka ne naplaćuje, niti ima u planu naplaćivati, potvrdili su, naknadu za podizanje vlastitog novca klijenata na šalterima banke. Naknadu pak za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka zadnji put su mijenjali 2019. Ako klijent Erstea podiže novce na bankomatima drugih banaka unutar MBNet mreže, naknada je 7 kuna plus 2 posto od iznosa, a izvan MBNET mreže 9 kuna plus 2,5 posto od iznosa.

Zaba, HPB i Sberbank nisu odgovorile na naš upit. No, naknade su u pravilu, iako je riječ o pravoj šumi naziva, brojki i tarifa, na webu banaka, ali i HNB-a, pa se svatko može, ako to želi, detaljnije informirati.

Addiko: Vođenje računa 25 kuna

Iz Addiko banke su poručili da naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka nije mijenjana ni ove ni prošle godine, a iznosi 2,50 posto od iznosa isplate plus 15 kuna. Naknadu pak za vođenje računa mijenjali su lani u studenom. Otada osnovne naknade za vođenje tekućeg i žiroračuna iznose 25 kuna umjesto dotadašnjih 13,50 kuna, dok je korištenje mobilne aplikacije besplatno. Ne naplaćuju naknade za gotovinske transakcije u poslovnicama, izuzev za iznose preko 300.000 kuna, kada je naknada 1 posto od iznosa.

– Addiko transakcijski račun je multivalutni transakcijski račun, te potrošač kroz jedan račun i jednu debitnu karticu upravlja svojom kunskom i deviznom imovinom, za što plaća jednu naknadu te na raspolaganju ima korištenje mobilne aplikacije bez naknade, pojasnili su.

Foto: Hina