Čak 95 slučajeva: Dobili dvije doze cjepiva pa oboljeli od korone

Čak 95 slučajeva: Dobili dvije doze cjepiva pa oboljeli od korone

Da, i to je moguće – oboljeti od COVID-a čak i 14 dana od primljene druge doze cjepiva. Brojku od 95 takvih slučajeva potvrdili su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

U većini slučajeva, 93, cijepljeni su Pfizerovim cjepivom, a u dva Moderninim, nema ni jedan slučaj obolijevanja nakon dvije doze AstraZenece ili Johnsonova cjepiva. Kao razlog tome dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti na HZJZ-u, navodi činjenicu da se Pfizerovim cjepivom počelo prvim cijepiti i da je potrošeno najviše tih doza. To ne znači, kaže, da je Pfizerovo cjepivo manje učinkovito od drugih. Prema zadnjim podacima, upotrijebljeno je oko 700 tisuća doza Pfizerova cjepiva, 300 tisuća AstraZenece, oko 140 tisuća Moderne i Johnsonova oko tri tisuće, pišu 24sata.

– Pfizer se počeo prvi koristiti, a i puno ga je više upotrijebljeno do sada – pojašnjava Kaić.

Ovih 95 slučajeva smatra se “neuspjehom cijepljenja”, a kako navode imunolozi, ni jedno cjepivo ni nakon druge doze ne znači stopostotnu zaštitu, no u većini slučajeva znači da ćemo izbjeći teške simptome bolesti. Ima, međutim, onih koji ne mogu uopće razviti imunitet, takvih je od pet do deset posto i nema zapravo načina na koji itko od nas može nakon druge doze i proteka dva tjedna od toga znati je li u potpunosti zaštićen. Već smo ranije pisali da je u KB-u Dubrava bilo i nekoliko slučajeva onih koji su primili i drugu dozu cjepiva, a završili su na respiratoru. Zato se kaže da je efikasnost cjepiva od 80 do 90, 95 posto – kod tolike većine ljudi dat će zaštitu, pogotovo zaštitu od teških simptoma.

No kod preostalih pet do deset posto cijepljenih zaštite neće biti. U HZJZ-u ne znaju odgovor na pitanje koliko se od ukupno 95 “neuspješno cijepljenih” razboljelo s lakšim a koliko s težim, pa i najtežim simptomima.

Ne vode evidenciju o ljudima koji su oboljeli nakon prve doze, ako se cjepivo daje u dvije doze, a to su sva cjepiva osim Johnsonova. Tek nakon što čovjek dobije drugu dozu, i prođe najmanje 14 dana, a osoba se svejedno razboli od Covid-19, to se smatra “neuspjehom cijepljenja”. Koji su razlozi tog neuspjeha pojašnjava imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.