Capakova pomoćnica: U Hrvatskoj je smrtnost velika zato što su covid pacijenti imali lošu skrb u primarnoj zaštiti

Capakova pomoćnica: U Hrvatskoj je smrtnost velika zato što su covid pacijenti imali lošu skrb u primarnoj zaštiti

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) reagirala je na izjavu Marije Bubaš, pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u emisiji Otvoreno, emitirane 13. siječnja. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U emisiji Hrvatske radio televizije Otvoreno, emitirane 13. siječnja 2022., pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš, među ostalim, kazala je kako bolnice bolesnike oboljele od COVIDA zaprimaju 12,9 dan od pojave simptoma, da su oni do tada neadekvatno skrbljeni jer je pao broj kućnih posjeta, te da tih 12,9 dana pacijenti oboljeli od COVIDA vode borbu za život. Time je pomoćnica ravnatelja HZJZ implicirala kako liječnici obiteljske medicine ne liječe bolesnike oboljele od COVIDA po pravilima struke, da su obiteljski liječnici krivi za umrle od COVIDA i da liječnici obiteljske medicine ne rade svoj posao jer ne odlaze u kućne posjete.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ Bubaš izrekla je laž i u cilju da diskreditira obiteljske liječnike (to je činila i u mnogim dosadašnjim javnim nastupima), grubo manipulirala činjenicama. Time je povrijedila dostojanstvo svih obiteljskih liječnika u Republici Hrvatskoj, ali i cijelu struku obiteljske medicine. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine zbog toga će protiv pomoćnice ravnatelja HZJZ Bubaš poduzeti sve pravne korake. Među ostalim, KoHOM će Hrvatskoj liječničkoj komori uputiti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv pomoćnice Bubaš.

Možemo samo sumnjati ili pretpostaviti što su razlozi ovakvog sustavnog neprofesionalnog i nekolegijalnog ponašanja pomoćnice Bubaš koja je odlučila služiti politici, a ne struci i pacijentima.

KoHOM će poduzeti sve mjere da zaštiti struku obiteljske medicine, obiteljske liječnike i pacijente zbog kojih smo tu. Podsjećamo javnost, da je preko 85 posto svih oboljelih od COVIDA liječeno kod svojih obiteljskih liječnika koji su, kao i brojne kolege u bolnicama, dali maksimalan obol u ovoj pandemiji. Nećemo dopustiti da političari i zdravstvena administracija – koja je sinoć progovarala kroz pomoćnicu Bubaš – krivnju za katastrofalno vođenje krize uzrokovane pandemijom, pa tako i za veliki broj umrlih, prebace na leđa obiteljskih doktora ili pacijenata. Ističemo da su krivci isključivo oni koji su donosili političke odluke, a da ne konzultiraju zdravstvenu struku, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Marija Bubaš je rekla kako je Izrael u ovoj pandemiji zaključio da je idealan način liječenja liječenje kod kuće kojim se ne bave bolnički liječnici, već liječnici obiteljske medicine.Od trenutke hospitalizacije oboljele osobe od COVIDA do smrtnog ishoda prošlo je u prosjeku 12,9 dana. To za mene znači da su kod kuće bili neadekvatno skrbljeni, čini mi se da je i značajno pao broj kućnih posjeta pa su ljudi kasno došli u bolnicu i odmah završili na respiratoru.

Na upit voditeljice znači li to da želi reći da je u primarnoj zaštiti odrađen loš posao, Bubaš je rekla: Ja samo govorim činjenice, a vi zaključite što hoćete, ali mi nemojte stavljati riječi u usta.

Foto: Hina