Capakova zamjenica šokirala izjavom: Bilo bi dobro kad bi se moglo ići na covid potvrde za djecu

Capakova zamjenica šokirala izjavom: Bilo bi dobro kad bi se moglo ići na covid potvrde za djecu

U Hrvatsku je stigla nova pošiljka Pfizerovog cjepiva za djecu. Dvije kutije u kojima je cjepivo za djecu od pet do 11 godina u HZJZ je dopratila policija.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je novinarima kako je cjepivo stiglo u uobičajenoj proceduri. “Avion s cjepivom stiže ponedjeljkom i kreće distribucija”, kaže ona.

“Ovo što smo vidjeli, nije sve za djecu, dvije su kutije za djecu, ostalo za odrasle. Ukupno 48.000 doza za djecu od 5 do 12 godina. Djeca od 12 do 18 godina se cijepe cjepivom kao odrasli”, pojasnila je Pavić Šimetin za N1.

“Nešto cjepiva će ostati u HZJZ-u, ostalo ide u županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle u ambulante. Kako javljaju iz županijskih zavoda, svi će organizirati cijepljenje kroz pedijatrijske ambulante, školsku i obiteljsku medicinu. Tamo gdje bude veći interes organizirat će se cijepljenje i na punktovima”,  govori Pavić-Šimetin dodajući da se booster doza ne odnosi na djacu. “Za djecu koja su imunokompromitirana se odnosi treća doza, ona se daje već mjesec dana nakon prve dvije doze”, kaže.

Na pitanje kakav je interes za cijepljenje djece kaže: “Roditelji se raspituju za cijepljenje, pogotovo roditelji koji su cijepili djecu stariju od 12 i oni koji su se sami cijepili. Posebno vidimo interes kod roditelja čija su djeca kronično bolesna, pogotovo ako su imunodeficijentna. Interesa ima, on nažalost nije, i neće biti kao u nekim zapadnihm zemljama gdje je već više od 50 posto starije djece od 12 godina cijepljeno.” Dodaje i da će u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu početi s cijepljenjem djece već u srijedu, a nastaviti u subotu.

Razlika u cjepivu za djecu i odrasle

Što se tiče razlike u cjepivu za djecu i onome za odrasle, Pavić Šimetin kaže kako se sama bočica razlikuje u boji čepa, a da je za liječnike važno “da je u bočici 10 doza cjepiva i da se ono treba potrošiti u roku od 12 sati”.

“Djeca dobivaju dvije doze kao i odrasli. Dječja doza je jedna trećina doze za odrasle”, kaže.

Hoće li i ta najmlađa djeca dobiti covid potvrde Pavić Šimetin kaže: “To treba s AKD-om razmotriti, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na covid potvrde.”

Nova pošiljka cjepiva za djecu, kaže, stiže u ožujku naredne godine.

Koliko je djece cijepljeno dosad?

Prema riječima zamjenice ravnatelja HZJZ-a prvom dozom cijepljeno je oko 6400 djece između 12 i 14 godina, što je oko 5,18 posto te dobne skupine. Cijepljeno je i 55000 mladih od 15 do 19 godina. “Kako raste dob, raste i obuhvat cijepljenja”, kaže.

“Booster doza ide jako dobro, već 10 posto, i više čak, onih koji su primili prvu dozu su primili i booster. Pogotovo velik odaziv je među zdravstvenim djelatnicima. Odaziv je dobar, ali treba biti bolji”, zaključuje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je demanti vezan uz prenošenje izjave dr. Pavić Šimetin o COVID potvrdama.
“Zamjenica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. dana 13.12.2021. nije izjavila da HZJZ razmišlja o uvođenju COVID potvrde za djecu već je izjavila da djeca nakon cijepljenja trebaju imati pravo na EU digitalnu COVID potvrdu kao što imaju i odrasle osobe. Što se tiče HZJZ-a, COVID potvrde za djecu ne mogu biti obavezane u niti jednoj situaciji osim onoga što je na snazi kroz odluke stožera. Prema mišljenju HZJZ-a, COVID potvrde za djecu nikako ne mogu biti uvjet za ulazak u školu, vrtić ili u drugu ustanovu ili na drugo mjesto.

Kod nekih putovanja u inozemstvo djeca trebaju imati COVID potvrde sukladno pravilima zemlje u koje putuju pa je nužno omogućiti da i djeca mogu dobiti COVID potvrdu. Do sada je u Hrvatskoj izdano više od 202.000 COVID potvrda za djecu”, navodi se u demantiju.

Foto: Hina