Capakovo istraživanje potvrdilo: Cijepljeni liječnici i medicinske sestre unosili su COVID u bolnice zahvaljujući COVID-potvrdama

Capakovo istraživanje potvrdilo: Cijepljeni liječnici i medicinske sestre unosili su COVID u bolnice zahvaljujući COVID-potvrdama

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je istraživanje o tome koliko je cijepljenih, a koliko necijepljenih zdravstvenih radnika u bolnicama bilo pozitivno na koronavirus. Istraživanje je naslovljeno “Unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite u bolničkom sustavu vezano uz suzbijanje COVID-19”, a provedeno je u razdoblju od 13.12.2021. – 9.1.2022.

– Po prikupljanju podataka o sudionicima istraživanja iz bolničkih ustanova provedeno je objedinjavanje podataka uz inicijalnu kontrolu kvalitete podataka. Bolnice su po potrebi dodatno kontaktirane radi verifikacije. Prema bazi sudionika istraživanja iz eVac baze je dohvaćen cijepni status protiv COVID-19, a iz baza PCR i BAT testiranja dohvaćeni su rezultati testiranja napravljenih u periodu između (uključujući) 13.12.2021 i 09.01.2022. Po objedinjavanju svih podataka provedena je detaljnija analiza kvalitete podataka – navode iz HZJZ-a, javlja Večernji list.

Ukupno je iz 12 bolnica uključeno 1676 sudionika od koji je za njih 1371 (81,80%) provedena analiza dok su preostali isključeni iz osobnih ili ostalih razloga. HZJZ navodi kako je u prosjeku napravljeno 3,95 testiranja (bilo PCR ili AG) po sudioniku.

– Od svih ispitanika uključenih u analizu njih 831 (60.61%) bio je cijepljen dok 540 ispitanika nije bilo cijepljeno. Od uključenih cijepljenih ispitanika njih 57 (6.86%) bilo je pozitivno tijekom ispitivanja dok je u necijepljenoj populaciji njih 101(18.70%) bilo pozitivno. U istraživanju HZJZ-a stoji da je gotovo tri puta češće pozitivan nalaz utvrđen u necijepljenih djelatnika.

– Dodatna analiza cijepljenih djelatnika pokazala je da je od njih 475 kojima je od booster doze prošlo najmanje 2 tjedna 24 bilo pozitivno (5.77%) dok je kod onih koji nisu primili booster dozu, njih 265, 30 imalo pozitivan nalaz tijekom perioda praćenja (11.32%) što implicira da je u slučaju booster doze primijenjena prije najmanje 2 tjedna 2 puta (2.24) bio manji rizik od naknadno pozitivnog nalaza testiranja nego kod cijepljenih koji nisu primili booster dozu, navode u istraživanju.

U zaključku stoji da je “gotovo 3 puta češće (2.73) pozitivan nalaz utvrđen je u necijepljenih zdravstvenih djelatnika u odnosu na cijepljenje zdravstvene djelatnike pri čemu je posebno zaštitna booster doza”.

Foto: Hina