Čelnici Domovinskog pokreta posjetili Auschwitz: Treba istražiti sve kontroverze oko Jasenovca, kako do 1945. tako i nakon te godine

Čelnici Domovinskog pokreta posjetili Auschwitz: Treba istražiti sve kontroverze oko Jasenovca, kako do 1945.  tako i nakon te godine

Tročlano izaslanstvo Domovinskog pokreta, Ivan Penava, predsjednik stranke i gradonačelnik Vukovara, grada heroja i velike žrtve nove fašističke velikosrpske agresije, Mario Radić, zamjenik predsjednika stranke i hrvatski branitelj, Stipo Mlinarić, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih logora i saborski zastupnik, danas je povodom obilježavanja Dana Europe posjetilo logor Auschwitz, najveće stratište ovog velikog zla na europskom tlu kao i spomenik zločinima u Katynskoj šumi, još jedno veliko stratište počinjeno od strane drugog, komunističkog zla kada su početkom 1940. godine sovjetske trupe pogubile više od 22.000 poljskih državljana, časnika, policajaca, intelektualaca i druge elite. 

Prema riječima predsjednika stranke, Ivana Penave, ovim činom vodstvo Domovinskog pokreta upućuje jasnu i nedvosmislenu poruku kojom izražava najdublje suosjećanje sa svim žrtvama nacističkog logora u Auschwitzu i žrtvama sovjetskog zločina u šumi Katyn. Ovom posjetom na simbolički način izražavamo volju da se nad stratištima na području bivše države, iz čijih smo se okova oslobodili kroz Domovinski rat, provede neovisno znanstveno istraživanje. To je najbolji način da se kroz međunarodnu ekspertizu, kako o ratnim tako i poratnim žrtvama, stavi jasan znanstveno-povijesni pečat i utvrde sve neosporne činjenice i prava istina o zločinima u 2. svjetskom ratu i nakon njega na području Hrvatske, ali i ostalih zemalja bivše države. Samo tako će se kroz međunarodno znanstveno istraživanje jednom i zauvijek potvrditi ispravne brojke o žrtvama te će se time napokon završiti dileme vezane za Drugi svjetski rat u Hrvatskoj. To je ujedno i najbolji alat za poraz povampirene četničke i velikosrpske ideologije koja se hrani nad izmišljenim stotinama tisuća žrtava stvarajući mitove kojima napajaju svoje ideje o tzv. velikoj Srbiji ili ”srpskom svetu”, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret je i do sada, nedvosmisleno i bez ikakvih ograda, osudio velike totalitarne režime 20. stoljeća, i fašizam, i nacional-socijalizam ali i komunizam. Svaka od ovih ideologija ostavila je ružne tragove nad našom zemljom, našim narodom, brojnim gradovima i krajevima zemlje koji su vrlo tragično podnosili posljedice tih bezumnih ideja i režima. U svakoj prilici izražavamo suosjećanje sa svim žrtvama totalitarnih režima jer je to jedini ispravan način odnosa prema prošlosti koja je na europskom tlu, pa i u našoj jedinoj Hrvatskoj, pod različitim ideologijama tijekom rata i nakon njega, odnijela milijune ljudskih života. Kraj rata na području današnje Hrvatske donio je oslobođenje bez slobode za hrvatski narod! Kao narod smo još desetljećima podnosili teret tzv. ‘osloboditelja komunističke torture’, što su platili životima po različitim stratištima, jamama, šumama, Golom Otoku, inozemstvu, zatvorima.

Sva ta tragična mjesta zaslužuju objektivnu i znanstvenu istragu kakva treba i za kontroverznu epizodu iz naše povijesti na području Jasenovca, kako do 1945. godine tako i nakon te godine. Samo oslobođeni bilo kakvih okova, a nezavršeni Drugi svjetski rat je svakako jedan od njih, moći ćemo, i kao narod i kao država, razvijati istinski Domovinski duh te se u punini usmjeriti na budućnost i razvoj kakav treba našoj domovini – stoji u izjavi koju je povodom posjete Auschwitzu i spomeniku zločinima u Katynskoj šumi dao predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Foto: Domovinski pokret