Ima se hrvatska gastronomska scena čime ponositi jer koju se god regiju takne, nešto je na međunarodnoj razini posebno. Istarsko maslinovo ulje, slavonski kulen, zagorski štrukli, lička basa, kvarnerski škampi, poljički soparnik, drniški pršut, dubrovački arancini, da o kaštelanskom crljenku koji je otac i mater jednog od najutjecajnijih vina na svijetu, zinfandela, ni ne govorimo.
Ali opet, tradicijski, ali i jako moderno već dugi niz desetljeća bez za Hrvatsku tako karakterističnih svađa, brzo bismo se složili da je prethodnik svima superpoznati brend bio – paški sir!
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Kreće usklađivanje mirovina: Poznato koliko će biti više i kad stižu na račun – tu su svi podaci
Iako on slavu prije svega duguje svima koji u njegovoj proizvodnji participiraju, danas i kroz stoljeća, nećemo pogriješti ako ustvrdimo da je i njemu svojevrsna renesansa nastala kad je na čelo Udruge proizvođača paškog sira došla – Martina Pernar Škunca, piše Novi list.
I sama iz ugledne obitelji paških sirara, na žalost prerano preminuli otac Ante bio je preporoditelj Paške sirane koja će dogodine proslaviti 80. rođendan, Pernar Škunca je prošlu godinu završila kao jedna od globalno najznačajnijih osoba koje rade na promociji održivog života na otocima kroz proizvodnju autohtonih namirnica.
– Da, bila je lani zbilja jedna plodonosna godina s puno aktivnosti, puno dobrih stvari. Nadam se da će sljedeća godina biti jednako tako uspješna iako ovaj posao nije baš lagan i ima jako puno problema.
Za mene osobno najljepše priznanje ove godine je bilo što sam pozvana na konferenciju Gastro FeminAs u Španjolskoj. To je međunarodna konferencija koja okuplja žene u gastronomiji. Ja sam sudjelovala na panelu »Fight against rural depopulation from the world of cheese« zajedno s još dvije proizvođačice sira – Natashom Soares Cabral iz Portugala te Carmelom Cano iz španjolske La Corune.
Panel je vodila Michele Buster, utemeljiteljica pokreta Forever Cheese koja je ujedno i najveća uvoznica mediteranskih te portugalskih sireva u SAD-u. Ono što me je dirnulo jest što su mi nakon izlaganja prilazile žene i čestitale na prezentaciji i rekle kako sam u njima potaknula veliku želju za dolaskom na Pag, što je još jednom potvrdilo kako nema većeg ambasadora otoka od paškog sira, on je proslavio naš otok i stavio ga na sirnu mapu svijeta, istaknula nam je Pernar Škunca koja je već dobila i poziv biti panelisticom na festivalu sira u najjužnijoj portugalskoj regiji Algarve održava u ožujku, baš kao što su je u najznačajnijim krugovima proizvođača sira uvrstili u red globalnih – Chees queens, Kraljica sira.
Strah za tradiciju
No, koliko je god središnja tema bila gastronomija, dakle okusi sira i oplemenjivanje jela njegovim posebitostima, FeminAs, odnosno njegovo četvrto izdanje, održano u Asturiji, španjolskoj autonomnoj pokrajini smještenoj u Biskajskom zaljevu, bilo je posvećeno većoj cjelini, »gastronomiji, ženama i demografskim izazovima«.
Na taj način je FeminAs postao jedan od značajnijih foruma mediteranskih država koji se zalaže za disperziju stanovništva, za stvaranje optimalnih uvjeta života u malim, seoskim poljoprivrednim sredinama.
Posebno na otocima jer poznato je kako se otoci, i ne samo hrvatski, naglašenije od drugih sredina susreću s problemom smanjenja broja stanovnika. Drugim riječima, upravo je sir kojem je bila posvećena velika pažnja lanjskog FeminAsa, ona poveznica koja osim poljoprivredno-gastronomske vrijednosti ima i mogućnost djelovanja na socijalnom planu, očuvanju života na otocima.
– Tema mog izlaganja bila je »Fight against the rural depopulation in the world of cheese«, odnosno »Borba protiv depopulacije u svijetu sira«, gdje sam se sa svojim supanelisticama Carmelom Cano, proizvođačicom sira iz Španjolske, te Natashom Soarez iz Portugala, dotaknula i nekih od izazova s kojima se susrećemo.
Kroz panel smo zaključile kako imamo slične probleme od kojih je jedan od najvećih – bojazan da se tradicija proizvodnje sirana ne ugasi. Nažalost, permanentno se smanjuje proizvodnja mlijeka, tako da nam je jedan od najvažnijih zadataka zajednički rad na popularizaciji poljoprivrede, na motiviranju mladih ljudi kako bi se posvetili ovčarsvu i autohtonoj proizvodnji.
Zbilja sam sretna zbog poziva i dobivene prilike jer za mene rad na promociji Paške sirane i otoka Paga nosi dodatnu, svakako i emocionalnu vrijednost. Moj je pokojni otac naime bio direktor Paške sirane 35 godina, te prvi predsjednik Udruge proizvođača paškog sira, osoba koja je cijelog sebe stavila u funkciju očuvanja Paškog sira kao i života na Pagu, pojašnjava nam Martina.
Iako je svima koji prate hrvatsku scenu proizvodnje sira, ali i borbu za naglašeniju ulogu žena u životu na otocima, ime Martine Pernar Škunca itekako poznato, kako se čini njezina je uloga jednako toliko značajna i na međunarodnom planu.
No, s obzirom na to da se radi o osobi koja nikad sebe ne ističe u prvi plan, mogli bismo čak ustvrditi kako je pomalo i samozatajna, i njoj samoj je poziv iz Španjolske, ponavljamo FeminAs ima golemi međunarodni ugled i utjecaj, bio veliko iznenađenje.
– Na konferenciju sam došla kao predstavnik Paške sirane u kojoj i radim te kao predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. Jedno od pitanja koje mi je postavljeno bilo je kako se osjećam kao žena u toj industriji s obzirom da u svijetu i danas ima mnogo neravnopravnosti.
Odgovorila sam da se osjećam dobro jer mene su moji muški kolege izabrali kako bih vodila našu udrugu, a učinila sam to i na njihov prijedlog. Nisam se osobno kandidirala za tu funkciju čime su pokazali kako cijene moju ljubav prema našem proizvodu i kako smo u tom poslu svi ravnopravni.
Svi koji me znaju, znaju s koliko ljubavi i strasti promoviram paški sir. Uvijek kažem da se osjećam privilegirano i zahvalno što imam priliku promovirati jedan tako dobar proizvod kao što je paški sir.
Osim što je visokokvalitetan, to je proizvod s tako lijepom pričom, onom o otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu – što je potvrdila i struka.
Moja iskustva pokazuju kako nije važno jesi li muškarac ili žena, nego da u svemu što radimo unesemo sebe: emocija je ta koja čini razliku, autentičnost je ono što je bitno. I ljubav, to se osjeti. Mislim da je upravo ta moja ljubav i strast prema našem proizvodu razlog što sam pozvana i na FeminAs.
Ljudi vole vidjeti osobu koja stoji iza brenda. A za mene, kao i za druge Pažane, paški sir je više od hrane, više od sira. Dio je naše tradicije, našeg nasljeđa i nešto na što smo svi vrlo, vrlo ponosni, pojašnjava nam Martina Pernar Škunca.
Međunarodni iskorak
Uostalom, ima se čime ponositi jer Paška sirana je tvornica s najdužom tradicijom u proizvodnji sira u Hrvatskoj, a nagrađivana je na brojnim natjecanjima diljem svijeta – World Cheese Awards, Global Cheese Awards, International Cheese Awards, World Championship Cheese Contest i mnoga druga.
– Osim o sirevima Paške sirane, imala sam priliku govoriti i o drugim brendovima s obzirom na to da je grad Pag jedinica lokalne samouprave s najviše sirnih brendova u cijeloj Hrvatskoj. Nakon našeg izlaganja, imali smo i kušanje sireva nas triju proizvođačica koje smo sudjelovale na panelu.
Ljudi su mi prilazili i govorili kako je sir predivan i kako sam ga lijepo prezentirala, i ono što mi je najljepše – naglasili su da sam im probudila želju za dolaskom na Pag, poentirala je Pernar Škunca.
Foto: Hina