Cijeli svijet se divi Daliću i Vatrenima: Engleski novinar pokušao je otkriti tajnu hrvatskog uspjeha

Cijeli svijet se divi Daliću i Vatrenima: Engleski novinar pokušao je otkriti tajnu hrvatskog uspjeha

Nakon što je Hrvatska izborila svoje treće polufinale Svjetskog prvenstva opet se o tajni uspjeha malene zemlje raspisao britanski The Guardian.

Senzacionalan uspjeh Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Katru, na kojem je stigla do polufinala protiv Argentine predvođene Leom Messijem, pokušao je svojim čitateljima dočarati Nick Ames, novinar koji svakodnevno za The Guardian izvještava iz Dohe. Poznat je i njegov članak o mogućem ispadanju Brazila od Hrvatske…
Članak pod naslovom ‘Hrvatska priča o uspjehu izgrađena na obiteljskim vrijednostima i posipanju čarobne prašine’ posvećen je Zlatku Daliću, hrvatskom izborniku koji je o eventualnoj pobjedi nad Argentinom govorio kao o ‘najvećoj i najznačajnijoj u hrvatskoj povijesti’, a po Dalićevim riječima, mogla bi biti veća nego pobjeda nad Engleskom u polufinalu na SP-u 2018.

Tako u članku Guardiana između ostalog piše:

‘Nije to bilo omalovažavanje Engleske ili bilo koje druge prepreke koje su svladali Dalić, njegovi igrači i njihovi prethodnici. Pobjeda nad Argentinom i Lionelom Messijem donijela bi najtopliji sjaj, kao i drugo uzastopno finale Svjetskog prvenstva, ali na Dalićevu procjenu utječe razvoj njegove ekipe. Hrvatska 2022. ne izgleda puno drukčije od one iz 2018. u stilu ili pristupu, ali to je samo po sebi hvalevrijedno: tri četvrtine ove momčadi nije sudjelovalo na SP-u u Rusiji, a jedan od najučinkovitijih strojeva za pobjednike nastavio je raditi’, piše u članku, prenosi Tportal.

Tako se u članku spominje i strijelac protiv Brazila Bruno Petković te njegov neuspješan boravak u Italiji. On je dugo bio izvan kombinacija za reprezentaciju, ali je napredovao i izborio je svoje mjesto.

Spominju se nova lica koja su iznenadila sve stručnjake, poput braniča Joška Gvardiola, zatim desnog beka Josipa Juranovića te ‘čuda kada su obrane jedanaesteraca u pitanju Dominika Livakovića’.

Ukratko, novinar spominje da ova Hrvatska nema nove superzvijezde te dodaje:

‘Oni koji su se pridružili uvedeni su u usko povezanu grupu igrača koja, barem izvan terena, praktički upravlja sama sobom: Luka Modrić, Ivan Perišić i društvo stvaraju primjer koji drugi slijede, podižući Hrvatsku visoko iznad prosjeka.’

Još dodaje kada je atmosfera u hrvatskoj momčadi u pitanju:

‘Oni bliski ekipi prenose opipljiv osjećaj da stariji igrači tzv. kemijom čine svoje vršnjake boljim. Modrić i Perišić, da se držimo dva primjera, nisu posebno glasni u svlačionici, pa čak ni na terenu, ali to znači da njihove kratke opaske ili opomene, kada su potrebne, imaju još veću težinu.’

U ostatku članka novinar jako hvali 37-godišnjeg Luku Modrića te ga je nazvao ‘opsesivnim samoanalitičarom koji prati utakmice i preispituje svaku svoju izvedbu na terenu’.

Podsjeća se u članku i na važan detalj sa SP-a u Rusiji iz 2018. godine, kad je Zlatko Dalić poslao kući iskusnog napadača Nikolu Kalinića nakon što je odbio ući u igru pred kraj utakmice protiv Nigerije.

‘Kalinić je bio popularan među senatorima momčadi tako da je to bila važna odluka trenera koji je tada još bio zelen, naravno na najvišoj razini. Ali to je bila crta u pijesku koju nitko od tada nije prešao i smatra se ključnom epizodom u njegovom razvoju reprezentativne kulture. Dalić je spoznao kome može vjerovati. Primjetno je da ne osjeća potrebu brinuti se o izvannastavnim aktivnostima igrača tijekom ili izvan turnira.’

Za kraj se piše i o tajni uspjeha male Hrvatske koja je od 1998. tri puta izborila plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Navodi se Juranovićeva izjava: ‘Svi smo mi prava obitelj i držimo se zajedno. Dišemo jedno za drugo od prve do zadnje minute i to je jednostavno tajna našeg uspjeha.’

I upravo to novinar navodi kao ‘moćno oružje’ te navodi da je ‘i više je od slučajnosti kad se takav recept tri puta pokazao dobrim, počevši od 1998. godine s grupom koju je vodio Miroslav Blažević’.

Sudeći po članku, cijela Velika Britanija divi se uspjehu male Hrvatske koja je s gotovo kompletnom novom momčadi, u kojoj je i dalje vođa Luka Modrić, napravila senzacionalan rezultat. A to nije slučajno…

Foto: Hina