Cijene energije i hrane lete u nebo: Prijeti li nam veliko siromaštvo?

Cijene energije i hrane lete u nebo: Prijeti li nam veliko siromaštvo?

Sedamdesete godine prošlog stoljeća. Godine velike inflacije, godine naftnih kriza. Godine koje Amerikanci pamte po ogromnim kamatama, skupom benzinom i nemogućim cijenama života. 

U Jugoslaviji u to vrijeme isti problemi: oskudica deviza i nafte, toalet papira i deterdženta, vozi se par nepar. Probleme su tada uzrokovale tenzije na Bliskom istoku – a baš te 70-te godine – opet se ponavljaju, javlja RTL.

Rat u Ukrajini uzrokovat će najveće cjenovne šokove u zadnjih 50 godina, prognozira Svjetska banka. Rastu cijene svega – od prirodnog plina do pamuka, od ulja do pšenice.Jedino što neće poskupjeti je: drvo, čaj i riža. 

Misle da će ovu godinu prosjek cijene barela nafte biti 100 dolara. Cijene goriva mogle bi narasti za više od 50%. a to diže cijene života ljudima i poslovanja tvrtkama. Prirodni plin, predviđaju, narast će dvostruko. Ugljen 80%, a umjetna gnojiva 69%. 

Očekuju rast cijena žitarica: pšenica 50%, ječma 30, ulja 30% – i poskupljenje piletine od gotovo 50%. Da nije dobro pokazuje i UN-ov indeks cijena hrane – koji je najveći otkad su ga počeli mjeriti prije 60 godina. A cijene će ostati takve do kraja 2024. 

“Postoje velike sličnosti između naftne krize 1973. kad su cijene nafte zbog Jomkipurskog rata od 7 dolara skočile na 30, pa od 30 na 60, sa 60 na 140 dolara po barelu i izazvale dugoročnu stagnaciju koje nazivamo izgubljenim desetljećima. Sadašnji rast cijena hrane i energenata je posljedica geopolitičkih okolnosti koje se događaju, invazije Rusije na Ukrajinu i to će proizvesti dugoročne učinke. Zasigurno će se cijene nafte i ostalih energenata mijenjati”, kazao je za Direkt Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Foto: Hina