Ćiro ponovno postao zvijezda u Srbiji: On može sve, spojiti Gotovinu i Jovića, Dinamo i Zvezdu

Ćiro ponovno postao zvijezda u Srbiji: On može sve, spojiti Gotovinu i Jovića, Dinamo i Zvezdu

Hrvatski nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević ovih je dana doživio vlastitu lažnu osmrtnicu zbog toga što je dao podršku SDSS-u u kampanji za EU izbore sudjelujući u njihovom predizbornom spotu. Nekad je bio veliki prijatelj prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a RTS u magazinu Oko posvećenom Ćiri kaže da je on ‘jedan od rijetkih ljudi u regiji koji može spojiti Dodika i Sarajevo, Dinamo i Crvenu zvezdu, Antu Gotovinu i Dejana Jovića’.

Ćiro je Hrvatskoj donio jedan od najvećih sportskih uspjeha u povijesti – treće mjesto na svijetu, iako su neki pisali i da je osvojio broncu u ulizivanju Tuđmanu. Bio je i kandidat za predsjednika Republike 2005. i premda je uglavnom simpatizer HDZ-a, na ovim je europskim izborima 84-godišnji osebujni trener odlučio podržati Samostalnu demokratsku srpsku stranku. Tarik Filipović smatra da je time samo pokazao da je čovjek:

– I ja mislim da je pokrenuo jednu lavinu koja će se dobro odraziti na hrvatsko društvo jer on je rekao ukratko – to su moji sugrađani i jedna od stranaka na političkoj sceni – u čemu je problem? Onoliko si velik koliko manjina možeš štititi u životu i ja se potpuno slažem s njegovom gestom – rekao je Filipović za RTS.

Srpski novinar Ratko Dmitrović, koji je prije rata živio u Hrvatskoj, a kasnije se prometnuo u jednu od najutjecajnijih medijskih figura susjedne države, dodao je:

– Da su meni stavili deset Hrvata na popis i rekli: Pokaži jednog koji će sudjelovati u kampanji za srpsku stranku, bez razmišljanja bih pokazao Ćiru Blaževića. Ćiro je bio u HDZ-u, bio je kućni prijatelj Tuđmana, igrali su tenis, ali nikada nije ni dvosmisleno rekao ništa protiv Srba.

Ni književniku Muharemu Bazdulju, koji je rođen u Travniku baš kao i Blažević, ova odluka nije iznenađenje:

– Mada je bio nepredvidljiv. On je iz Bojne, to je jedno brdo danas skoro u centru Travnika, iz jedne prilično siromašne obitelji i on je uvijek govorio – da se u mojim uvjetima rodio Fabio Capello, on ne bi dobacio ni do Turbeta, piše Jutarnji list.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina