Čitatelj Teleskopa argumentirano demantira analitičara Kotromanovića: Iznio je potpuno netočan podatak

Čitatelj Teleskopa argumentirano demantira analitičara Kotromanovića: Iznio je potpuno netočan podatak

O puknuću brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine, za koji se Moskva i Kijev međusobno optužuju, prouzročilo je poplave na tom području i “za dlaku” je izbjegnuta veća katastrofa, nedavno je u Dnevniku N1 televizije govorio vojni analitičar Ante Kotromanović. Tekst, koji je prenio i Teleskop, pobudio je veliko zanimanje hrvatske javnosti.

Odmah u startu Kotromanović je rekao na što ga podsjeća cijela ova nemila situacija.

“Sličan je to primjer kao dizanje brane od strane JNA i četnika, moram biti direktan, na području Cetinske krajine, odnosno, općine Hrvace. Mi smo imali sreće što je nivo vode bio niži od planiranog. Oni su stavili 20 tona eksploziva, plus tolika količina vode koja je trebala napraviti brzu eroziju i odnijeti sve poput vodene eksplozije dolje do Omiša i niže”, rekao je Kotromanović pa nastavio:

“Imali smo sreće što je nivo vode bio niže. To nam se dogodilo ispred nosa, kroz operaciju Maslenica pokrenuli smo operaciju Peruća i oslobodili taj kraj. Potom je došao u Sinj general Roso s inženjerima iz HEP-a i mobilizirali smo nekoliko stotina kamiona, sve što smo mogli, pa zatrpavali ta tri kratera velikim količinama pijeska, zemlje i svime što smo našli. Vrhunski diverzant Vlade Benac, koji je sitan i nizak, spustio se ispod brane pa otvorio ventile i voda je išla ispod, ali i preko. Time se značajno smanjila količina vode i brzo smo mogli zatrpati sve. Da je njihov plan bio efikasan, sve bi bilo zbrisano, prijetila je opasnost za 30.000 ljudi.”

Kotromanović govori o veličini jezera u videu u 7:43 minuti

Kotromanović je napravio veliku pogrešku kada je uspoređivao količinu vode u Peručkom jezeru i količinu vode u jezeru Nova Kahovka. Kotromanović je izjavio da je u ukrajinskom jezeru bilo pet puta više vode. Na njegovu izjavu reagirao je čitatelj Teleskopa i upozorio da Kotromanović nije iznio točan podatak odnosno da je ukrajinsko jezero veće od Peručkog čak 33,5 puta, a ne samo pet puta kako je ustvrdio analitičar Kotromanović.

Usporedna analiza pokazuje da je ukrajinsko jezero puno veće nego što je rekao Kotromanović

“Sa zanimanjem sam pročitao članak „Kotromanović otkrio tko je srušio branu u Ukrajini“, objavljen 6. lipnja na Vašem portalu (teleskop.hr), te zamijetio jedan popriličan „tipfeler” pri navođenju usporedbe o veličini Perućkog jezera i jezera kod Nove Kahovke.

Naime, u tekstu piše da je „u ukrajinskoj brani pet puta više vode“, što sudeći po stvarnim dimenzijama i nije baš točno, ako vjerujemo da su koliko-toliko točni podaci objavljeni na Wikipediji:

– Peruća – „površina – cca 15 km2, najveća širina 1 km, duljina – 15 km, najveća dubina – 65 m, zapremnina – 0,541 km3
– Nova Kahovka – „površina – cca 2.155 km2, najveća širina 25 km, duljina – 230 km, najveća dubina – 36 m, zapremnina – 18,2 km3“.
A iz navedenog slijedi da je pred branom u Novoj Kahovki zapravo ne5 puta više vode“, već cca 33,5 puta više, odnosno da bi pravi podatak o stvarnoj količini vode u ukrajinskom jezeru bio čak cca 670% veći od onoga koji je pretpostavljen u spomenutom članku, a što samo po sebi i nije „neka zanemariva razlika””, stoji u mailu koji je poslao čitatelj Teleskopa.

Naslovna fotografija: Hina