CRNO NA BIJELO: Evo koliko iznosi radnička, a koliko braniteljska mirovina

CRNO NA BIJELO: Evo koliko iznosi radnička, a koliko braniteljska mirovina

Prosječna starosna radnička mirovina kreće se oko 2900 kuna, ljudi koji su radili dulje od 41 godine primaju oko 3800 kuna, prijevremene mirovine su oko 2800 kuna, a prosječne invalidske i obiteljske oko 2200 kuna. Iznos je to mirovine nakon nedavnog travanjskog usklađenja od 2,24 posto.

Umirovljeničke udruge pojačale su pritisak na Vladu da promijeni formulu za usklađivanje kako bi mirovine još jače pratile kretanje cijena. Zasad nema izgleda da će se formula mijenjati. Bivši saborski zastupnik Željko Šemper očekuje u rujnu porast od 5,75 posto, moguće i veći ako inflacija dodatno ubrza, tako da bi prosječna rujanska mirovina mogla biti oko 200 kuna viša nego prije godinu dana, piše Večernji list.

Mirovine se usklađuju dva puta na godinu prema kretanju cijena i plaća. Vlada je nedavno rebalansom proračuna budžet za mirovine pojačala oko 1,5 milijardi kuna, a bude li usklađenje i više, država će naći dodatna sredstva, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Prosječna braniteljska mirovina je oko 6300 kuna, pripadnici HVO-a imaju 3500 kuna, a djelatne vojne osobe oko 4200 kuna. U svibnju smo imali 1,23 milijuna umirovljenika, oko devet tisuća umirovljenika manje nego isti mjesec prošle godine ili 12 tisuća umirovljenika manje nego 2020. godine.

Ukupan broj umirovljenika smanjuje se zbog pojačane smrtnosti starijih u posljednje dvije godine.

Foto: Hina