CRNO NA BIJELO: Misteriozni Kabongo već deset godina posreduje u posvojenju djece iz Konga. Kakva je uloga bivše tajne agentice

CRNO NA BIJELO: Misteriozni Kabongo već deset godina posreduje u posvojenju djece iz Konga. Kakva je uloga bivše tajne agentice

Jutarnji list u trećem nastavku razotkrivanja uhodanog lanca posvajanja djece iz DR Konga podsjeća na slučaj star 12 godina kada je zapravo uspostavljen ovaj lanac kojeg je objelodanila afera Zambija. No, ono što je najgore, državne institucije i prije 12godina imale su informacije o mogućoj trgovini djece iz Konga, no do danas se nije ništa napravilo.

Djeca iz DR Konga, druge po veličini afričke zemlje, kako pokazuje naše istraživanje, dobro utabanom stazom stižu u Hrvatsku još od 2011., dakle, više od desetljeća tu tajnu čuva osam tomova visok sudski spis na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu koji otkriva kako je i kojim kanalima tijekom 2011. i 2012. godine do hrvatskih posvojitelja stiglo prvih 19 kongoanskih mališana, piše Jutarnji list.

Dokumenti, osim zakučastog puta koji su djeca prošla da bi došla u Hrvatsku, iznose na svjetlo dana i nešto puno značajnije da su sva nadležna hrvatska državna tijela još prije desetljeća znala i dozvolila da se posvojenja iz DR Konga odvijaju uz kršenja hrvatskih propisa o posvojenju i međunarodnih konvencija o zaštiti prava djece na čije se poštivanje država obvezala.

Postupak protiv Adriane Sučić Roginić

Riječ je kaznenom postupku protiv bivše zaposlenice hrvatske obavještajne agencije SOA-e, inače profesorice tjelesnog, Adriane Sučić Roginić koji se vodio od ožujka 2013, do kraja 2019. Javnost je iz postupka bila isključena zbog zaštite identiteta djece i njihovih posvojitelja.

Spis svjedoči da je Sučić Roginić preko svoje trgovačke tvrtke Moja obitelj d.o.o koju je osnovala početkom 2011. kad je odlučila napustiti SOA-u i prijeći u poduzetničke vode, uspostavila lanac za posvojenje, legalizaciju kongoanskih presuda i dopremanje mališana iz DR Konga u Hrvatsku. Karike toga lanca funkcioniraju još i danas, godinama nakon što je Sučić Roginić, pritisnuta optužnicom i suđenjem, bila prisiljena ugasiti svoju tvrtku.

Angažman Kabonga još 2011.

Iz dokumenata kaznenog spisa vidljivo je da je Emmanuela Kabonga za kojeg je u jeku afere sa zatočenim parovima u Zambiji visoki izvor u Ministarstvu vanjskih poslova tvrdio da je sudjelovao u procesu posvojenja njihove djece i pobjegao kad je istraga počela – još 2011. angažirala Adriana Sučić Roginić.

Posvojitelje je upućivala na njega uz rečenicu “Kabongo je moj čovjek”. Svoju tvrtku simboličkog imena Moja obitelj bivša zaposlenica SOA-e registrirala je za “trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu”, kupnju i prodaju robe”, “savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem” te “propagandu i reklamu”.

Međutim, tvrtku je, prema vlastitom priznanju tužiteljima, osnovala s jednom namjerom da se bavi posredovanjem ili, kako je ona tvrdila, “savjetovanjem” u procesu posvajanja djece DR Konga.

U tom članku koji nije bio označen kao oglas, iako je po svojoj naravi bio upravo to, Sučić Roginić je opisala djelatnost svoje novo-osnovane tvrtke: predstavila se kao humanitarka koja želi pomagati kongoanskoj djeci smještenoj po tamošnjim sirotištima radi njihove sretnije budućnosti.

Ispričala je kako je u toj afričkoj zemlji početkom godine boravila mjesec dana i pronašla odvjetnika, “školovanog čovjeka s iskustvom u međunarodnim posvojenjima, i što je najvažnije, sve njegove diplome su o ljudskim pravima”. Tvrdila je da joj zarada uopće nije cilj zbog kojeg je odlučila napraviti zaokret u svojoj karijeri. Do kraja 2011. o njoj i njenoj “inovativnoj tvrtki Moja obitelj ganutljive je članke objavio čitav niz medija, uključujući i HRT.

Poslovni plan bio joj je da otvori ured u Kinshasi i Zagrebu i još nekim gradovima. U ožujku 2011. u tiražnim dnevnim novinama osvanuo je prvi članak o njenom novom “businessu”, reklamiranom. kao prvom takvom u regiji koji pruža pomoć u posvajanju, pod naslovom: Vi izaberite bebu, a ja vam ju dostavim iz Konga.

I dok su pod dojmom medijskih tekstova telefoni njezine tvrtke neprekidno zvonili, a više desetaka posvojitelja frustriranih sporošću posvojenja u Hrvatskoj pitalo na koji način preko njezine tvrtke mogu posvojiti dijete iz Afrike, kriminalističkoj policiji 20. rujna 2011. stigla je prva kaznena prijava protiv Adriane Sučić Roginić.

Prijavu, kako je vidljivo iz spisa, nije podnijela anonimna osoba, već ni manje ni viče, ravnateljica Uprave za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić.

Bilo je to u zadnjim mjesecima HDZ- ove Vlade Jadranke Kosor. U prijavi je navela medijske tekstove u kojima je Sučić Roginić najavila da će “pomagati” u posvojenjima iz DR Konga te pojasnila da se Ministarstvu na telefon javljaju ili kucaju na vrata potencijalni posvojitelji afričke djece i žale se kako im tvrtka Moja obitelj za posvajanje djece iz DR. Konga traži uplatu više od 100.000 kuna od čega 35.000 kuna, plus PDV, odmah ide vlasnici tvrtke Sučić Roginić, a ostatak za navodne dodatne odvjetničke troškove u DR Kongu, troškove putovnica, viza, ovjere dokumenata iz DR Konga.

Foto: Screenshot