Čudan HDZ-ov naputak o povjerljivosti: Je li HDZ tajna služba, sekta ili obična politička stranka

Čudan HDZ-ov naputak o povjerljivosti: Je li HDZ tajna služba, sekta ili obična politička stranka

Da političkim birokratima svašta može pasti na pamet pokazuje naputak o povjerljivosti koji je odaslan na adrese članova HDZ-a. Po tom dokumentu koji su trebali potpisati, ubuduće bi prije bilo kakve izjave koja se tiče te stranke bez obzira je li riječ o sudu, policiji i valjda medijima, morali dobiti „pismeno odobrenje stranačkih tijela“.

Što su tim naputkom namjeravali pokazuju i citati iz te izjave koju je objavio Jutarnji list. “Ako se zbog stranačkih obaveza od mene zatraži suradnja s trećim stranama ili budem zakonski obvezan odlukom suda nadležnog za spor, ili nekog drugog nadležnog sudskog, Vladinog ili regulatornog tijela otkriti neku povjerljivu informaciju, bez odgode ću o tome pisanim putem izvijestiti stranačka tijela te je neću dijeliti bez njihove prethodne pismene dozvole”, stoji u toj izjavi.

Izjavom o povjerljivosti, kako se službeno zove, koju su trebali potpisati, članovi te stranke se obvezuju da će se “prema svakoj informaciji primljenoj tijekom obavljanja stranačkih aktivnosti i dužnosti odnositi kao povjerljivoj i takve informacije neće otkrivati neovlaštenim osobama, osim u skladu s ovom izjavom, Statutom HDZ-a ili u skladu s relevantnim zakonskim propisima”.

Takve izjave inače potpisuju oni koji rade na supertajnim znanstvenim projektima, zaposleni u vojsci, policiji, obavještajnim službama, a poznati su i slučajevi sekti koje tako discipliniraju svoje stado. Spominjanjem Statuta, u okviru kojeg su po svemu sudeći i članci o sankcijama za neposlušne članove, vjerojatno se otvarao i prostor za izbacivanje iz stranke onih koji bi se eventualno ogriješili o tu izjavu.

Iz vrha HDZ-a su se pokušali oprati od odgovornosti za taj čudan naputak sugerirajući da je krivac za to tvrtka Apicura Business Intelligence koja je to za njih napravila. Navodno, nisu provjeravali što stoji u tom dokumentu, inače nepotpisanom, ali odaslanom na adrese svih članova stranke. Ta tvrtka je odgovornost pokorno odmah primila na sebe, pa će vjerojatno ubuduće dobiti još koji takav ili sličan (bespotrebni) posao.

No, zapravo je tužno da jedan takav dokument uopće može biti odaslan iz središnjice vodeće stranke u državi na adrese njihovih članova. Jasna je namjera da se tom izjavom o povjerljivost disciplinira, ili točnije rečeno, ušutka, vlastito članstvo kako ne bi u javnosti iznosilo bilo što se tiče rada te stranke. Oni koji bi se pak na to usudili, a ne bi prije toga dobili odobrenje nadležnih stranačkih tijela, potpisivanjem te izjave bi sami sebi presudili, odnosno, bili bi automatski izbačeni.

Nema se tu više što reći. U razvijenim europskim demokracijama, na koje se i iz vrha HDZ-a vole pozivati, stranačka vodstva ne uzimaju za sebe poziciju posjednika svih istina koje samo oni mogu tumačiti dok onima ispod njih prijete sankcije ako bilo što ‘zucnu’ mimo njihovih pogleda. Tamo postoje i u parlamentu legalizirane stranačke frakcije gdje se kroz međusobne rasprave pa i drukčija, suprotna, mišljenja, dolazi do zajedničke odluke.

Pokušajem nametanja izjave o povjerljivost svom članstvu HDZ je krenuo u suprotnom smjeru, i dobro je što su i u pomoć medija, na kraju od toga odustali. Ako hoće. Jer spomenuta tvrtka je najavila kako će napraviti neke izmjene te izjave pa će članstvu HDZ-a valjda nakon toga biti prihvatljivija. Iskustvo uči da je članstvo odano stranačkim liderima iza kojih stoje uspješni politički potezi ili imaju prirodni autoritet, a ne onima koji ih na to žele prisiliti nametanjem – autoritarnih naputaka.

Foto: Edvard Šušak/Hina