Cure infromacije o udruzi “Marijina farma” koja je naprasno ugašena: Ima nekih nelogičnosti

Cure infromacije o udruzi “Marijina farma” koja je naprasno ugašena: Ima nekih nelogičnosti

Afera Zambija nastavlja iznositi na vidjelo mnoge zanimljivosti i u Hrvatskoj. Kako smo već pisali, udruga “Marijina farma” čiji je službeni partner Emmanuel Kabongo, voditelj “sirotišta” iz kojeg je osmero Hrvata pokušalo posvojiti djecu u Zambiji naprasno je ugašena. “Marijina farma” osnovana je 18.11.2018., a u registar udruga upisana 18.1.2019. Prema informacijama Ministarstva financija udruga je u 2019. primila 106.546 kuna donacija. U 2020. 62.504 kuna, a u 2021. 47.838 kuna donacija.

Postupak zatvaranja udruge pokrenut je 20.12.2022. u Upravnom odjelu za opću upravu i upravljanje imovinom Primorsko goranske županije, a udruga je brisana iz registra udruga PGŽ-a 22.02.2023. rješenjem istog odjela PGŽ-a.

U sve tri godine “Marijina farma” je dobila nula kuna iz državnog proračuna. Isto vrijedi za  lokalne proračune. Kao i za inozemne vlade i organizacija te institucija i tijela EU i  trgovačka društava. Naime, u sve tri godine rada donacije su navedene pod stavku “Ostali prihodi od donacija”. Što se tiče rashoda, od 2019. udruga je većinu dobivenih donacija potrošila na davanje daljnjih donacija, javlja Narod.hr.

Iako se o udruzi malo zna, poznato je da se među njezinim donatorima nalazi Rotary klub. Udruga je bila članica Hrvatskog društva za UN koja promiče aktivnosti i načela UN-a.

Marija Ivaniš, docentica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci bila je predsjednica udruge. Iste godine, nekoliko mjeseci prije nego je osnovala udrugu Marijina farma koju u Lubumbashi surađuje sa ravnateljem “sirotišta”, Ivaniš je posvojla dječaka – iz istog “sirotišta” u Kongu. U medijskim nastupima otkrila je da je posvojila dijete kojemu su roditelji živi. Te da je u “kontaktu s biološkom obitelji svog sina”. Prema njezinim riječima za portal RYL , roditelji njezinog posvojenog sina dali su dvoje djece na posvajanje radi siromaštva. Po posvojenog dječaka nije išla u Kongo. Već u Keniju. Ivaniš je dijete iz Konga posvojila 2018. Dvije godine nakon što je Kongo zabranio izlazak djece iz države radi međunarodnih posvajanja.

Iz njezinog slučaja razvidno je kako nije posvojila siroče već dijete iz siromašne obitelji. A posvajanje preko Kenije pravdala je “opasnošću ulaska Europljana u Demokratsku Republiku Kongo”. Iako je, reklamirajući rad udruge, pričala o volonterima koji odlaze u Kongo “u izvdnicu, na teren”. Na društvenim mrežaam kritiziraju Mariju Ivaniš pitajući se kako to da volonterima njezine udruge nije bilo opasno odlaziti u Kongo, a ona je po posvojeno dijete išla u Keniju.

Marija Ivaniš je kći istaknutog riječkog političara Nikole Ivaniša.

Poznato je da ni osmero Hrvata nije išlo po navodno posvojenu djecu u Kongo. Već su ih čekali u Zambiji.

Podsjetimo, Gauthier Luyela, ravnatelj zadužen za zaštitu djece u kongoanskom Ministarstvu za obitelj i djecu, izjavio je novinarima AFP-a da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Kongo još od 2017. godine, kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu. Sve dok se ne osnuje nova državna agencija koja će nadzirati posvojenja iz inozemstva u skladu sa zakonom, nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća.

“To je nedvosmisleno”, kategorički je izjavio Luyela i odbacio svaku pomisao da su hrvatskim parovima kongoanski sudovi, otkad je taj zakon usvojen 2016., odnsno 2017.mogli odobriti posebno izuzeće za posvojenje. “Ne postoji načelo od slučaja do slučaja, ne znam kako su uspjeli dobiti te sudske presude”, rekao je Luyela.

Na slici: Marija Ivaniš

Foto: Screenshot/Kanal RI