Darinko Kosor tvrdi da su mogući izvanredni izbori: HDZ-ovci su čudni, često glasuju za Bandića

Darinko Kosor  tvrdi da su mogući izvanredni izbori: HDZ-ovci su čudni, često glasuju za Bandića

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, inače i saborski zastupnik vladajuće većine, izjavio je jučer gostujući na televiziji N1 da su izgledi da se izvanredni parlamentarni izbori održe u listopadu ove godine 50 prema 50.

“Situacija nije dobra. Ja sam i prije dva dana izjavio da su izvanredni izbori isto mogućnost. Nisam ničiji trbuhozborac. Bavim se političkom analitikom. Izvanredni su izbori realna mogućnost zato što postojeći predsjednik HDZ-a ima dvije solucije. Jedna je da ide na izvanredne izbore i time izbjegne rezultate predsjedničkih izbora. Druga je da čeka predsjedničke izbore i da kandidat HDZ-a njih možda izgubi pa da onda s tim ide na unutarstranačke izbore i onda i njih izgubi. U tom su smislu izvanredni parlamentarni izbori u desetom mjesecu realna stvar”, rekao je Kosor.

U izjavi za Novi list potom je, još jednom, naglasio da je ovo što je rekao isključivo rezultat njegove osobne analize, te da to nije izrekao na osnovu bilo kakvih informacija koje bi dobio od nekog od vodećih dužnosnika HDZ-a.

Kosor je rekao da bi birači i članovi HDZ-a potpuno drugačije reagirali na eventualnim parlamentarnim izborima nego što su to napravili na nedavnim za Europski parlament kada je HDZ dobio samo 22,72 posto glasova.

– HDZ-ovci su čudni. Oni, na primjer, na zagrebačkim izborima uvijek glasaju za Bandića, a na državnim za svoju stranku. Sličnu su stvar napravili na nedavnim europskim izborima kada je dio njih glasao za neke desne opcije ili su ostali kod kuće. Time su željeli poslati poruku vodstvu stranke da nisu zadovoljni smjerom u kojem stranka ide, odnosno da je otišla previše prema centru. Ali kada se na izborima bude radilo o njima, o njihovim financijama, o lokalnim izborima koji će se održati ne tako dugo nakon parlamentarnih, oni će u najvećem broju i opet glasovati za HDZ. Pa to je već toliko puta bilo viđeno – rekao je Kosor.

Iako Kosor snažno inzistira da je riječ o njegovom mišljenju do kojeg je došao nakon političke analize, ovo što on govori poklapa se s nekim informacijama koje su se zadnjih dana neslužbeno mogle doznati iz samog HDZ-a. A to je da se u vrhu stranke razmatraju razni scenariji što napraviti nakon neuspjeha na europskim izborima, a jedan koji se spominje jest zaista i onaj o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora još tijekom ove godine, Argumenti koji su se spominjali jako su slični onima koje je Kosor iznio tijekom jučerašnjeg nastupa na N1, piše Novi list.

Vodstvo HDZ-a na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u svakom će se slučaju uskoro morati suočiti s odlukom o svom kandidatu za predsjedničke izbore koji će se održati na samom kraju ove godine. Aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je prije pet godina bila kandidatkinja HDZ-a, a još se uvijek nije izjasnila hoće li se natjecati za drugi mandat.

Po političkim kuloarima kruže razne verzije, jedna od kojih je da ona čak razmišlja da odustane od utrke za još jedan predsjednički mandat. Iako je to malo vjerojatno, to bi HDZ stavilo u velike probleme koga izabrati za kandidata. S druge strane, ako se ona kandidira, neće joj biti lako pobijediti jer se čini da bi desnica, koja je na europskim izborima dobila više od deset posto glasova, kao svog kandidata mogla istaknuti pjevača Miroslava Škoru čije se ime iznenada pojavilo u istraživanju javnog mnijenja koje je zatražio HRT. Osim toga, HDZ je unutar sebe puno podjeljeniji nego 2014.

U slučaju da sve to dovede do toga da Grabar-Kitarović izgubi predsjedničke izbore, političku bi štetu pretrpio i sam Plenković. A unutarstranački izbori u HDZ-u moraju se održati najkasnije u proljeće sljedeće godine, a ako bi se sve odigaralo po gore navedenom scenariju, on bi u njih ušao jako oslabljen i ne bi si mogao postaviti rukovodstvo stranke po svom ukusu. Nije isključeno da bi i njegova pozicija mogla doći u pitanje. Prije svega toga moguć je i konačni obračun Plenkovića sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem.

– Stvarno nije nemoguće da bi oni na sljedećoj sjednici predsjedništva i Nacionalnog vijeća možda već mogli krenuti na Brkića. Ali mislim da još nisu odlučili – rekao nam je jučer jedan zastupnik HDZ-a, ne previše sklon aktualnom vodstvu.

Foto: Daniel Kasap/Hina