Darinko Kosor zna gdje je opljačkani novac iz Uljanika: Jedan krak hobotnice ide prema Uljanik plovidbi, a drugi prema kooperantima

Darinko Kosor zna gdje je opljačkani novac iz Uljanika: Jedan krak hobotnice ide prema Uljanik plovidbi, a drugi prema kooperantima

Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, u Novom danu N1 televizije komentirao je stanje u Uljaniku i odluku Vlade da neće iz proračuna financirati restrukturiranje brodogradilišta.

“Ja vodim Odbor za gospodarstvo i želimn odgovorno istupati. Ovo je očekivana, jedina moguća, odgovorna i hrabra odluka Vlade. Od osamdesetih godina, sve vlade su bile pod navodnicima hrabre, uzele 35 milijardi kuna građanima i uložile u brodogradnju. To nije dovelo do toga da se brodogradnja oporavi, bila je još gora… Jučerašnja odluka vlade je odgovorna i hrabra”, rekao je Kosor.

Ističe, da je jedini nedostatak te odluke što nije donesena ranije.

“U osmom mjesecu prošle godine sam savjetovao premijeru da idemo u stečaj s preustrojem. To sam javno komunicirao. Jedini nedostatak jučerašnje odluke je da je trebala biti donesena u osmom ili devetom mjesecu prošle godine. Kada vidite da nešto ne možete financirati, odluke trebate donijeti odmah. Ovo što se dešavalo zadnjih osam mjeseci je bilo nepotrebno”, smatra Kosor.

Radilo se s pedeset posto kapaciteta, isplaćivale se plaće, prodavali se brodovi Uljanik plovidbi ispod cijene. Svi su to znali i radnici preko predstavnika u Nadzornom odboru, nastavio je Kosor.

“Vrlo jasno se vidi iz ovog što se istražuje da je Uljanik radio brodove i za puno nižu cijenu ih davao društvu Uljanik plovidba s kojim nisu imali vlasničke veze. Drugi trag novca je u kooperantima. Osamdeset posto sirovina je izvana, sjedišta kooperanata su u drugim zemljama jer je tako lakše izvlačiti novac”, kaže šef HSLS-a.