Davor Bernardić najvjerojatnije podnosi ostavku: Hoće li otići i cijelo Predsjedništvo

Davor Bernardić najvjerojatnije podnosi ostavku: Hoće li otići i cijelo Predsjedništvo

“Ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići”, rekao je sinoć u prvom obraćanju javnosti predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić nakon teškog poraza na izborima od HDZ-a i Andreja Plenkovića.

SDP-ova koalicija teško je podbacila i iako su im neke predizborne ankete davale čak i blagu prednost ispred HDZ-a, rezultat je i više nego skroman. Prema posljednjim podacima, osvojili su 41 mandat i u stranci su svi svjesni da se radi o potopu i najlošijem rezultatu SDP-a još od 1992., koji je ovaj put čak okupio i široku koaliciju, javlja Jutarnji list.

Neslužbeno, Bernardić bi danas trebao ponuditi ostavku, a moguće je i da će to napraviti cijelo Predsjedništvo, iako neki naši sugovornici iz vrha stranke, koji su dobro prošli na izborima, kažu da im to ne pada na pamet i kako Predsjedništvo sasvim sigurno treba donositi neke radikalne odluke, ali i pripremati stranku za unutarstranačke izbore koji se prema Statutu stranke trebaju održati najkasnije šest mjeseci nakon izbora.

Predsjedništvo stranke o tome svemu će razgovarati na današnjoj sjednici koja se održava u 10 sati.

Potpuni potop Restart koalicije i najlošiji rezultat u povijesti stranke odmah je otvorio pitanje budućnosti Bernardića na čelu te stranke. Što službeno, što u neslužbenim razgovorima, brojni SDP-ovci s kojima smo sinoć razgovarali zazivali su Bernardićevu ostavku, a čak i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, koji ga je dosad podržavao, odmah je rekao da šef stranke i sam razmišlja o ostavci, ali da će o tome govoriti na Predsjedništvu.

Za katastrofalan rezultat na izborima SDP-ovci prije svega krive lidera, zatim način na koji je slagao liste, na kojima su se našli široj javnosti nepoznati ljudi, ali i oštru konkurenciju na lijevom spektru koju su birači prepoznali u platformi Možemo!. SDP na čelu s Bernardićem, koji je nosio listu u I. izbornoj jedinici, tek je druga stranka po snazi, ispred njih je HDZ.

Zato nije čudno da se već sinoć počela tražiti Bernardićeva ostavka – javno su je zatražili SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, koja je prva poručila da je na mjestu šefa SDP-a da bi podnijela ostavku, javno je ostavku zatražio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, a i brojni članovi Predsjedništva u neformalnom razgovoru su poručili da bi bilo najbolje da Bernardić ponudi ostavku.

Foto: Daniel Kasap/Hina