Stručnjaci donijeli presudu: Debata je bila kao ulična svađa. Kolinda je izgledala kao dama, a Milanović kao uličar

Stručnjaci donijeli presudu: Debata je bila kao ulična svađa. Kolinda je izgledala kao dama, a Milanović kao uličar

Zoran Milanović bio je argumentiran i bolji je retoričar, ali previše agresivan, a Kolinda Grabar-Kitarović nije imala stav, izbjegavala je odgovore na pitanja, ali bila je smirenija i pripremljenija – jasnog pobjednika nema, slažu se naši sugovornici, politički analitičari s kojima smo u ponedjeljak navečer razgovarali nakon prve održane debate na RTL-u između dvoje predsjedničkih kandidata koji su ušli u drugi krug izbora.

Grabar-Kitarović je bila za klasu bolja od bilo kojeg nastupa koji je imala u kampanji, uspjela je sačuvati mir, nije se dala provocirati, postigla je da je Milanović u nekoliko navrata djelovao agresivno, ali je bolje argumentirao od nje i imao je odlične dvije završne minute. Jako puno toga je „prosuo” s agresivnošću koja nije bila ničim izazvana – kaže prof. Žarko Puhovski.

Grabar-Kitarović je, dodaje, s druge strane sipala ogromnu količinu praznih fraza, no to joj ne bi trebalo štetiti kod njenih birača, javlja  Jutarnji list.

– Nema pobjede ni gubitka, ali ona je možda pobjednica utoliko koliko on nije pobijedio, jer su svi očekivali njegovu pobjedu – smatra Puhovski.

Zaključuje kako su oboje vjerojatno uspjeli mobilizirati svoje biračko tijelo, ali da će dobiti jako malo novih glasača, te da će očito odlučivati stranačka mobilizacija, a pitanje je u kojoj mjeri je desno biračko tijelo „oštećeno” podjelom zbog Škore.

Jerko Trogrlić, PR stručnjak, slaže se s većinom ocjena prethodnih sugovornika, kaže kako je Milanović sadržajno dominirao, jer je inače jedan od najjačih političkih igrača na sceni, ali ako govorimo o dojmu, stalno je bio pretjerano agresivan, negativan, mrk, a neki će više zapamtiti njegovo stalno šmrcanje nego poruke.

– To može biti simpatično samo njegovom biračkom tijelu, koje već i ima na svojoj strani, ali za sve ostale, na razini dojma je bio gotovo iritantan jer je više od 100 minuta bio agresivan, mrk, ljut, i po meni pokazao je sve ono što ga je krasilo u njegovim nastupima kada je zbog toga i gubio izbore. Nitko ne zna motivirati desnicu na izlazak na izbore kao što to zna napraviti Milanović i to je ponovno i napravio – kaže Trogrlić.

Milanović motivirao desnicu?

Dodaje kako je Milanovićeva pogreška to što nije bio na razini iz prvog dijela kampanje i govora nakon održanog prvog kruga kada je bio pomirljiv i uključiv, a da je Grabar-Kitarović bila dobro pripremljena, te da je dijelom pobjednica samim time što joj je Milanović napravio uslugu time što je motivirao desnicu protiv sebe.

– Ako to ponovi još dva puta do kraja kampanje, ne piše mu se dobro, a da je ona bila u kampanji ovakva kakva je bila večeras, ne bi bila u zaostatku u kojem je sada – kaže Trogrlić.

To što je vrludala kod nekih odgovora, što su se svađali oko brojki, smatra Trogrlić, za većinu birača nije ni bitno kada donose odluku kome dati glas. No, sasvim sigurno, dodaje, joj je pogreška pitanje Sanadera kojeg je proglasila najboljim premijerom na dan kada je pravomoćno potvrđena presuda za korupciju protiv njega, pozicija koju je zadržala kod Bandića i zamuckivanje kod Istanbulske konvencije.

– U jednom dijelu to je izgledalo kao ulična svađa, samo što je ona u njoj izgledala kao dama, a on kao uličar – zaključuje Trogrlić.

Foto: Daniel Kasap/Hina