Dejan Jović o izborima u BiH: Erdoganov utjecaj je oslabio. Evo i zašto

Dejan Jović o izborima u BiH: Erdoganov utjecaj je oslabio. Evo i zašto

Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti gostovao je u Newsroomu i komentirao rezultate i posljedice izbora u BiH.

Komentirao je izjavu Visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je najavio ustrajati na promjenama izbornog zakona nakon izbora bez obzira na očekivane otpore. “Što god Schmidt predložio u kampanji, sigurno bi izazvalo burnije reakcije. To možda i nije fer prema političkim akterima, koji nisu imali vremena niti pročitati tu odluku. Tu postoje i komentirao o Schmidtu kao nekom tko želi uvesti mjere, ali to što radi nije popularno. Čuli smo kako je kukavički da ukrade show nakon izbora”, rekao je.

“Dovoljno je pratiti političke izjave u kojima mnogi tvrde da je BiH nefunkcionalna zemlja gdje se ništa ne može provesti, a sami rade na tome da t tako ostane. Stvarna BiH je pluralistična i demokratska. Kao da postoje snage koje iz političkih razloga žele prikazati BiH kao nefunkcionalnu državu”, rekao je.

Kako navodi, zanimljiva je izjava Dragana Čovića, koji je rekao “Uspjeli smo postići da se ništa ne može postići bez nas”. “To dovodi u pitanje ovaj narativ o tome da izborni zakon ne valja jer Hrvati ništa ne mogu napraviti. Postoji mogućnost veta i dovoljna snaga HDZ-a da se može spriječiti majorizacija”, rekao je.

“Postavlja se pitanje zašto se toliko inzistira na promjenama Izbornog zakona, kada već i sadašnji omogućava rezultate koji nisu onakvi kakvi se predviđaju”, rekao je.

Zanimljivo je, kako navodi, da poraz Bakira Izetbegovića dovodi u pitanje tezu da SDA dogovara glasove za Komšića. “Očigledno je da Izetbegović nije mogao dovoljno glasova dogovoriti za sebe. Ta teza o manipulaciji je relativizirana ovim izbornim neuspjehom. Njegov poraz slabi i ulogu Erdogana u BiH”, rekao je.

“Predsjedništvo BiH nije nekakva moćna institucija, ali odlučuje o važnim stvarima poput članstva u NATO-u i priznavanju Kosova. Ono što se dogodilo s proslavom Jelene Trivić, na osnovu netočnih podataka, je možda najveća mrlja na cijelim izborima. Sve ostalo, uz nekakve manje incidente, pokazalo je da politička kultura ne postoji u toj mjeri”, rekao je.

Osvrnuo se na izjavu Jelene Trivić o “nebeskom narodu”.

“To je izvan vremena i prostora. To je možda i tipična izjava za nekoga njene generacije. Izgleda mi da je ogroman napor u RS napravljen da se cijele nove generacije odgajaju na temelju nacionalizma i separatizma”, rekao je.