Detektivske istrage po Holdingu. Nitko ne govori zašto se traže prislušni uređaji. Je li to zbog prošlosti ili sadašnjosti?

Detektivske istrage po Holdingu. Nitko ne govori zašto se traže prislušni uređaji. Je li to zbog prošlosti ili sadašnjosti?

Nova Uprava Zagrebačkog holdinga odlučila je provesti protuprislušni pregled prostorija. Nakon postupka javne nabave, bit će istraženo ima li u Holdingu ‘bubica’.

Uprava Holdinga za to je spremna platiti 190 tisuća kuna bez PDV-a. Uz to, traže i da se detektiraju počinitelji inkriminiranih radnji, kao i oni koji su povezani s osobama u sudskim postupcima. Sve ono što spada u savjetovanje u području sigurnosti, donosi N1.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je bez komentara.

Sindikati su neugodno iznenađeni. “Kad vam netko na taj način ide provjeravati i vaše osobne stvari ili možda cjelokupno radno okruženje… Ponavljam još jednom, to neće biti moguće bez privole radnika i njihovog upozorenja da se vrši obrada njihovih osobnih podataka, ali ipak stvara jednu nelagodu i mislim da je to nepotrebno”, kazao je za RTL Slobodan Kapor, tajnik i pravni savjetnik SSKH.

Oštar je i bivši pročelnik gradskog ureda za hitne situacije Pavle Kalinić.

“Da li njih netko prisluškuje ili ne prisluškuje? Čega se imaju bojati ako rade po zakonu, prema tome ne vidim razlog da se bacaju novci na to. Ako oni smatraju da novce na to treba uložiti, neka to ulože. Svatko će snositi odgovornost za ono što radi”, kazao je Kalinić RTL-u.

Traženje prislušnih uređaja

Siniša Patačko, vlasnik detektivske agencije u prosjeku obavi pet pregleda svaki mjesec, a koliko brzo ‘bubicu’ pronađe, kaže, ovisi o kreativnosti počinitelja.

“Na tržištu postoje bube od 200 do pet tisuća eura. Znači, one su prisutne i netko ih kupuje. To nije nešto što se samo vidi u filmovima, to je stvarno”, kazao je Patačko.

Angažiraju ga privatne osobe, ali i tvrtke – najčešće nakon smjene Uprave.

“To obično šefovi sigurnost u tvrtkama procjenjuju koje su to prostorije izložene riziku od prisluškivanja pa se to periodično ili prije sastanka obavljaju protuprislušni pregledi. Znači i preventivnog je karaktera, a ne samo nužno u slučaju curenja informacija”, objašnjava Patačko.

Sindikatima je čudan tajming pa pretpostavljaju da se bubice po Holdingu traže nakon što je u javnost procurila lista s imenima viška radnika.

“Činjenica je da su ti podaci dospjeli u javnost. Ovdje odgovorno tvrdim i to smo ponovili nekoliko puta prema samoj Upravi Holdinga da to nije došlo iz naših redova, iz našeg sindikata”, tvrdi Kapor.

Zašto se kreće u potragu za bubicama – Uprava Holdinga nije odgovorila, a isto očitovanje od njih traže i sindikati jer ovo, nakon otkaza, kažu, stvara dodatni nemir među zaposlenicima.

Foto: Hina