DIJELILA LEKCIJE TOMAŠEVIĆU: Šprajc je ugodno ćaskao s pripadnicom Bandićeve hobotnice

DIJELILA LEKCIJE TOMAŠEVIĆU: Šprajc je ugodno ćaskao s pripadnicom Bandićeve hobotnice

Tomašević je otvorio i temu koja bi mogla biti i velika afera. Naime, Grad je krajem prošle godine potpisao ugovor za čuvanje praznih stanova i poslovnih prostora sa zaštitarskom tvrtkom Bilić-Erić, za što je u proračunu bilo predviđeno 6,9 milijuna kuna. Krajem srpnja stigao je račun za čuvanje tih objekata od 26,5 milijuna kuna. 

Zaštitari su navodno 24-sata dnevno čuvali 70 praznih stanova i 15 poslovnih prostora kako netko ne bi provalio u njih. Ali to nije sve, suvlasnik zaštitarske tvrtke Bilić-Erić je gospodin Matija Jozić, suprug bivše pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić. Dokumente koji se odnose na taj ugovor odnio je USKOK, javlja RTL.

“Pojedinačno je čuvanje jednog stana na dan koštalo 924 kune bez PDV-a, mjesečno 27.720 kuna bez PDV-a, odnosno godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači da za trošak čuvanja godišnji jednog gradskog stana, da netko ne provali, smo mogli kupiti novi stan. Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox”, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

a pitanje je li bivša gradska pročelnica Mirka Jozić, čiji je suprug vlasnik tvrtke Bilić-Erić, na neki način sudjelovala u cijeloj toj priči izbora, Tomašević je kazao da to nije na njemu da utvrdi već na nadležnim tijelima. 

Na ove riječi stogao je demanti iz tvrtke Bilić-Erić u kojemu se kaže da su svi navodi gradonačelnika Tomaševića netočni i maliciozni. Tako ističu da se Ugovor ne odnosi na čuvanje samo praznih stanova i prostora nego sve imovine Grada zagreba i Holdinga, da nije isplaćeno 26 milijuna nego 17 milijuna kuna te da su taj ugovor uz tvrtku Bilić-Erić potpisala još tri zaštitarska društva. 

“Ne radi se o vrijednosti ugovora od 26,5 mil kuna nego o 17,5 mil kuna, koje je moja stranka uprihodila vezano za predmetni ugovor. Navedeni iznosi koji su proizvoljno predstavljeni ne odnose se na čuvanje bilo kakvih napuštenih stanova nego imovine u vlasništvu grada zagreba”, kazao je odvjetnik tvrtke Bilić-Erić, Ivan Gržić.

“O konkretnim brojevima ne možemo govoriti obzirom na tajnost pojedinih odredbi, međutim maliciozno je predstavljeno da se radi o napuštenim stanovima”, dodao je Gržić.

Dakako, najviše pažnje u cijeloj priči ipak je izazvala činjenica da je suvlasnik tvrtke Bilić-Erić suprug bivše pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić koja je bila gošća RTL Direkta.

“Ja kad sam došla na mjesto pročelnice prije 8 godina potpisala sma izjave o sukobu interesa gdje sam navela da kao pročelnica ne mogu potpisivati ugovore s tvrtkom Bilić-Erić jer bi to bio sukob interesa i tu sam se ogradila od toga. Grad Zagreb je veliki naručitelj i velike tvrtke imaju interese da se javljaju na te natječaje, tako su se, ne na moj ured, i oni javljali. Ne znam zašto bi se povezivalo sa mnom”, kzazala je Jozić. 

“Postoji zakon o javnoj nabavi. Ako itko, onda Tomašević ne bi htio potpisati ugovor s Pripuzom, a ipak ga je potpisao jer je njegova ponuda bila najbolja. Sve danas što se desilo je upravo iz razloga da se prikrije fijasko koji su doživjeli s C.I.O.S.-om, izmislila se afera”, kazala je Jozić.

Na konstataciju da se ne može pobjeći od toga da su zaštitarskoj tvrtki plaćeni enormni iznosi za radnje koje nisu suvisle, Jozić je kazala da se nije bavila upravljanjem imovinom Grada, ali tvrdi da svaka tvrtka radi ono što se od nje naruči.

“Ako netko naručuje čuvanje toga, onda netko to čuva. Bavila sam se poticanjem poduzetništva, zaštitom okoliša, razvojem start up scene, a ne upravljanjem imovinom grada”, kazala je. 

Na konstataciju da je morala znati da novci odlaze za nešto što možda nije potrebno, Jozić je kazala da nije siguran je li je potrebno ili nije.

“Vjerojatno naš gradonačelnik ima neko drugo rješenje da čuva prazne stanove da netko ne provali jer bi troškovi odvjetnika premašili znatno troškove zaštitara za čuvanje stanova jer nisu prazni cijele godine”, kazala je. 

Kazala je i da joj nije jasno zašto su stanovi prazni te da je to dobro pitanje.

Komentirala je napise iz 2018. da je tvrtka njenog supruga dobila posao od 80 milijuna kuna za osiguranje svih zgrada Holdinga.

“Svašta je pisano. Kad bi vjerovali onome što je napisano svašta bi bilo. Ja mislim da su to tekstovi koji su plaćeni od nekoga, naručeni od nekoga”, kazala je. 

“Ne pratim poslove svog supruga. Ne pričamo tko se na koji natječaj i tko što radi”, kazala je Jozić.

Tvrtka njenog supruga je priopćila da se radi o konzorciju tvrtke u kojem su četiri zaštitarske tvrtke, a na pitanje zašto je Tomašević izdvojio tvrtku koja je vezana s njom, kazala je da gradonačelnik ima neki razlog.

“Ne vjerujem da Tomašević ima išta protiv mene. Ja sam odstupila sa svog mjesta, ponudila sam mu sve projekte koje sam ostavila, stavila sam se na raspolaganje, ne vjerujem da bi mi tako vraćao. Nije me poslije nikad nazvao. Dok sam bila tamo dva dana nešto smo se čuli, ali nije imao pitanja o projektima koje sam ostavila iza sebe”, kazala je. 

Rekla je i da nju nitko nije zvao uz dokumente koje je uzeo USKOK, a ni njenog supruga.

“Čula sam prije dva tjedna da tako nešto postoji, priča o tvrtki mog supruga da se tako nešto priprema i baš danas je to iznešeno u momenti kad su svi novinari bili spremni da pitaju što se zbiva s ugovorom s C.I.O.S.-om”, kazala je. 

“Govoreno je prije da se s C.I.O.S.-om sklapaju ugovori iz prijateljskih razloga, ne zato što je to sposobna tvrtka da to odradi za Grad Zagreb”, kazala je. 

Na konstataciju da je bivša vlast napravila ugovor bez javnog natječaja, Jozić je kazala da se radi o drugoj situaciji. 

“Kad je ukinuta dozvola da se odlaže otpad na Jakuševcu, kad je bio iznesen na ulice i nije bilo drugog načina, da sam sad u situaciji iz onog vremena ja bih to vjerojatno napravila i svatko normalan bi tako nešto napravio”, kazala je. 

Komentirala je i sve probleme s otpadom u Gradu Zagrebu nova vlast naslijedila od bivše.

“Preuzela sam gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša 2018. godine, to se pripojilo mom uredu i od tada do šestog mjeseca 2021.  došliu smo na razdvajanje otpada od 44 posto, podijelili smo spremnike na kućni prag, nabavili specijalna vozila da ih prazne i napravili iskorak. Pripremili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju postrojenja za obradu biootpada, ali u Novskoj jer je politika bila protiv lokacije koja je po prostornom planu bila predviđena. Taj projekt je dobio lokacijsku dozvolu”, kazala je.

Tvrdi i da se kompostana ne može napraviti za godinu dana. 

“Treba provesti natječaj, sklopiti ugovor, netko to treba izgraditi, sve se to financira iz EU sredstava. Sadašnjoj vlasti smo ostavili lokacijsku dozvolu za kompostanu u Novskoj, ostavili smo lokacijsku dozvolu za postrojenje za sortiranje otpada na prostoru bivšeg DIOKI-ja, to je neka vrijednost oko 400 milijuna kuna i financira se iz EU. Trebalo bi napisati natječaj i to graditi i povući sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ostavili smo i visibility studiju za centar za gospodarenje otpadom, to je vrijednost od dvije milijarde. To su projekti koje smo ostavili za konačno rješavanje otpada u Gradu Zagrebu. Kad se to napravi onda bi Grad Zagreb bio neovisan o bilo kojoj privatnoj tvrtci. Ne može se reći da smo pogodovali bilo kome jer je moj ured iza sebe ostavio tri projekta, a ja vas molim da pitate gradonačelnika što se s tim projektima dešava”, kazao je. 

Komentirala je i nabavu drobilice.

“Nju je naručio u najam, ali ona nema dozvolu jer su je stavili na lokaciju koja ne može dobiti dozvolu za gospodarenje otpadom. Tu imamo još jedan mali fijasko”, kazala je Jozić.

Kazala je i da ne zna koje je cijene Čistoća dogovarala po pitanju zbrinjavanja glomaznog otpada.

“Kako je tko izlicitirao takve su cijene bile. Govoreno je da će se glomazni otpad rješavati drobilicama koje smo nabavili iz EU fondova, a tim dorbilicama se trebao jedan dio raditi. To nije dovoljno za Zagreb i reći da je to rješenje je neozbiljno”, kazala je.

Osvrnula se i na situaciju u Holdingu. 

“Kad pogledate Zagreb, Holding i trgovačka društva u vlasništvu grada govorimo o godišnjim prihodima od oko 14-15 milijardi kuna. Pravite problem od 10 milijuna kuna opomene od dobavljača, nije to još bila ovrha jer su se dobavljači javljali da hoće naplatiti dugove. S njima se znalo sjesti i napraviti obročnu otplatu. Bila sam direktor financija u Holdingu gdje smo imali veće probleme nakon one financijske krize, ali riješili smo to i nikad nismo dobili tužbu niti bili blokirani. Danas kada imaju podršku Vlade, gdje su dobili 400 milijuna dodatnih sredstava kroz Zakon o obnovi, ali u proračunu grada dolazi dodatnih 400 milijuna koje mi nismo imali. 45 milijuna je nedavno sjelo iz EU fondova, to nitko ne spominje. Mislim da se radi o nesnalaženju i upiranje prste u nekog da se opravda”, kazla je Jozić. 

“Što se tiče Holdinga nije zakonska obveza provoditi javni natječaj. Mislim da je bolje staviti ljude koji su provjereni, koje poznaje netko, koji su se pokazali, a ne uzimati nepoznate ljude na temelju nečijeg životopisa jer znamo da papir sve trpi”, kazala je Jozić.

Foto: Screenshot/RTL