Što je htjela poručiti: Je li pučka pravobraniteljica protiv križa u školama?

Što je htjela poručiti: Je li pučka pravobraniteljica protiv križa u školama?

Ured pučke pravobraniteljice odgovorio je na upit aktivista Ivana Zidarevića vezan uz temu vjerskih simbola u školama, prenose Novosti.

Naime, spomenuti aktivist je uputio pismo ravnatelju Osnovne škole Dugave te potom Pravobraniteljici za djecu i inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog raspela koje se nalazi u prostorijama te obrazovne ustanove.

U odgovoru pravobraniteljice Lore Vidović se navodi kako u Republici Hrvatskoj isticanje vjerskih simbola u javnim ustanovama nije zakonski regulirano te da za sada nema ni prakse Ustavnog suda niti prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na RH. Isto tako pučka pravobraniteljica navodi kako ne postoji niti konsenzus europskih država po tom pitanju. Ipak, u svom zaključku pravobraniteljica daje za pravo Zidareviću, koji je smatrao da postavljanje križa u osnovnoj školi predstavlja kršenje Ustava.

’S obzirom na to da hrvatski pravni sustav s jedne strane jamči vjerske slobode, zbog čega država mora svojim građanima i vjerskim organizacijama jamčiti pravo izražavanja vjeroispovijedi simbolima, s druge strane Ustav traži od države da bude odvojena od vjerskih organizacija. Stoga bi u cilju nediskriminatornog postupanja prema svoj djeci, odnosno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, isticanje vjerskih simbola u zajedničkim prostorijama tih ustanova, pa tako i u zajedničkim prostorijama svih drugih javnih ustanova, trebalo ograničiti’, stoji u odgovoru Ureda pučke pravobraniteljice.

Foto: Admir Buljubašić/ Hina