Doktor Goluža: Zašto će propasti štrajk liječnika

Doktor Goluža: Zašto će propasti štrajk liječnika

Doktor Trpimir Goluža analizira stanje u hrvatskom zdravstvu i predviđa kako će izgledati štrajk liječnika koji se treba održati 18. ožujka.

“Ove godine navršava se deset godina od najvećeg i najdužeg štrajka liječnika u demokratskoj Hrvatskoj. Onog iz 2013.g. kojim gotovo ništa nije postignuto. Prije nekoliko dana su “krovne liječničke udruge”, s iznimkom Hrvatskog liječničkog zbora, za 18. ožujka najavili veliki sveliječnički prosvjed na Trgu sv. Marka. Između redova, sasvim sramežljivo spomenuli su i mogućnost štrajka ako Vlada RH ozbiljno ne shvati naš prosvjed.

Hoće li se 10. godišnjica neuspješnog štrajka liječnika uistinu obilježiti novim štrajkom?Prilično sam siguran da neće!Čini mi se da je ministar zdravstva Beroš još sigurniji u to. Jer kako drugačije shvatiti njegov ekspresni odgovor na prijeteće liječničke poruke: “Moramo biti svjesni da zdravstveni sustav postoji radi pacijenata koji nas obvezuju da se ne vodimo parcijalnim ciljevima i partikularnim interesima već sveobuhvatnim i održivim rješenjima”?

Istine radi, liječnicima nije niti nužan štrajk kako bi “pokazali zube” i odlučno ušli u socijalni rat s Vladom RH. Dovoljno je samo da se počnemo pridržavati zakona kao pijan plota te da kritičan broj nas povuče suglasnost za tjedni rad duži od 48 sati. U tom slučaju trenutno bi došlo do kolapsa ovakvog funkcioniranja zdravstvenog sustava i Vlada bi nas morala početi ozbiljno shvaćati.No, to se gotovo sigurno neće dogoditi.

Zašto?Jednostavno zato što ne postoji homogenost i potrebno zajedništvo među liječnicima. Velika većina liječnika opće staleške interese podređuje sitnim osobnim profesionalnim probicima. Mnogim liječnicima je, poglavito onima “50+”, sasvim dobro, a većini ostalih još uvijek nije toliko loše da bi bili spremni ugroziti svoju trenutnu poziciju. Takvi su mahom na upravljačkim pozicijama u hrvatskom zdravstvu i oni niti ne pomišljaju na povlačenje suglasnosti, a kamoli na obustavu rada. Samo su mladi liječnici nezadovoljni i spremni na akciju.

Njihovo nezadovoljstvo pokušavaju iskoristiti i kanalizirati baš oni koji su odgovorni što se u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina nije stvorio homogeni savez za održiv i funkcionalni zdravstveni sustav.Platforma KoKoZ (Koordinacija komora u zdravstvu) okupljena prije sedam godina ostala je samo ideja na papiru bez potrebne snage u realnom životu.

Samo takva platforma mogla bi biti jamac da će se Vlada RH morati ozbiljno pozabaviti sa zdravstvenim sustavom i ljudima zahvaljujući kojima isti opstaje.Zato ćemo u subotu 18. ožujka po svemu sudeći gledati već viđeno. Uzaludni prosvjed mladih liječnika u režiji onih starih koji mladima nisu osigurali primjeren društveni i radni status”, piše Trpimir Goluža.

Na slici: Doktor Goluža je bio aktivan u štrajku koji je održan prije deset godina