Doktor Sakoman napao “travurinu”: Ona je zlo i oštećuje mozak. Tinejdžeri su od trave vidjeli reptile i babu Čaratangu

Doktor Sakoman napao “travurinu”: Ona je zlo i oštećuje mozak. Tinejdžeri su od trave vidjeli reptile i babu Čaratangu

“Imam 73 godine i nikad nisam ni dim povukao, a kamoli pušio. Prošao sam svijeta, bio u Hollywoodu gdje se šmrkalo, ali ništa nisam probao! Nađite svoj sustav vrijednosti. Brinite o zdravlju, fokusirajte se na znanje, sport, aktivizam, obitelj. Travurina je zlo, pušenje oštećuje vaš mozak najviše ako konzumirate prije 20-te godine”, poručio je medulinskim i pulskim osmašima dr.sc. Slavko Sakoman, jedan od najvećih stručnjaka na području ovisnosti, prenosi Glas Istre.

Predavanje za osnovnoškolce organizirao je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti. Ova je tribina tek je jedna od mnogih preventivnih aktivnosti kojima se nastoji potaknuti mlade na pravilan odnos prema zdravlju i problemu ovisnosti.

Sakoman je u nizu vrlo eksplicitnih primjera djeci bez uljepšavanja pokušao objasniti što ih sve čeka ako prijeđu granicu i nađu se u vrtlogu ovisnosti. U jednom trenu se spustio na njihovu razinu, a govoreći rječnikom tinejdžera, pokušao je doprijeti do 14-godišnjaka s jasnom porukom da su droge najveće zlo.

“Jedan džoint može biti presudan, nemojte ni pokušavati, dobro razmislite jer vi postajete odgovorni za svoje odluke i ponašanja. Ne može vas droga ispuniti. To je kratkotrajan privid, brzi užitak koji ima ogromne posljedice i može vas satrati. Ispunit vas mogu samo emocije i ljubav prema onome što istinski volite”, poručio je Sakoman.

Rekao je “neka vam znanstvenici budu uzori”, spominjući Teslu, Einsteina, Igora Rudana kao jednog od najuspješnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika i pokretača Škole za 21. stoljeće.

– Pročitajte njegovu knjigu “Prava boja neba”, a ako tražite prave odgovore, pročitajte i “Studiju sreće” na stranicama prestižnog Harvarda, kaže. Sakoman je pokušao djeci objasniti na koji način izgraditi osobnost i uspješno odrasti, formirati se u zdrave i normalne ljude.

Foto: Denis Cerić/Hina