Prijedlog doktora Hrvoja Tomasovića: Neurokirurgu plaća 50.000, a sestrama 24.000 kuna

Prijedlog doktora Hrvoja Tomasovića: Neurokirurgu plaća 50.000, a sestrama 24.000 kuna

U N1 Studiju uživo ugostili su liječnika Hrvoja Tomasovića, kirurga iz Klinike za tumore, koji je komentirao pregovore između zdravstvenih radnika i Vlade, kao i stanje u zdravstvu.

Liječnik Hrvoje Tomasović komentirao je prosvjede i akcije u bolnicama, stanje u zdravstvenom sustavu, kao i pregovore o povećanju plaća.

Upitan da komentira hoće li liječnici i medicinske sestre biti zadovoljni ako vladajući pristanu na zahtjeve za povećanje plaća od 7 posto, doktor Tomasović je rekao kako je njegovo mišljenje da zdravstveni radnici neće biti zadovoljni. Istaknuo je da navedeno povećanje plaće od 7 posto za medicinske sestre znači povećanje od oko stotinjak kuna, a za liječnike od nekoliko stotina kuna.

Istaknuo je također kako je protiv štrajka, ali kako će se sustav urušiti i bez štrajka te kako ćemo prvo osjetiti nedostatak medicinskih sestara kojih je već sada premalo.

“Prvo će se sustav slomiti na medicinskim sestrama. Doktora još ima koliko-toliko, ali medicinskih sestara nema dovoljno. Ako nemate instrumentarke, ne idu operacije.”

Što se tiče razloga za štrajk, doktor Tomasović smatra kako se tu prvenstveno radi o plaći i kako je to razlog odlaska liječnika.

“Nitko vam neće ostajati na plaći od sedam, osam, devet tisuća kuna i da mu je to fiksno i nema pomaka.”

Spomenuo je primjer Rumunjske gdje se promijenila tamošnja vlada i premijerka je smjesta povećala plaću liječnicima tri puta. Istaknuo je kako liječnici iz regije neće doći raditi u Hrvatsku, ako mogu samo produžiti u Njemačku ili Irsku, gdje će dobiti i veće plaće.

“Nama neće doći Rumunji ni Bugari. Tko će doći ovdje raditi za 1.200 eura? Biste li vi iz Sarajeva došli raditi u Zagreb, ako možete u Beč?”

Što se tiče plaća za liječnike, on smatra kako bi vrhunski specijalisti poput neurokirurga ili kardiologa trebali imati početnu plaću oko 4.000 eura, dakle oko 28.000 kuna. Ta plaća bi onda s dežurstvima i smjenama bila između 28 i 50 tisuća kuna. Plaća liječnika početnika trebala bi biti oko 3 tisuće eura, a što se sestara tiče, one bi trebale imati plaću isto od oko 3 tisuće eura, smatra Tomasović.

Također je istaknuo kako trenutačni uvjeti, a tu prvenstveno misli na plaću, liječnike sprječava da se u potpunosti posvete medicini, budući da se trebaju brinuti za puko preživljavanje.

“Nisam samo ja frustrirani liječnik. Ja znam puno mojih kolega koji su puno frustriraniji od mene. A snalazimo se, kao i svi drugi.”

Foto: HRT