Doktorica Sršen progovorila o pravom problemu: Kao da netko želi stvarati strah, psihozu i nesigurnost među narodom

Doktorica Sršen progovorila o pravom problemu: Kao da netko želi stvarati strah, psihozu i nesigurnost među narodom

Nela Sršen, liječnica iz Padove, za HRT-ov Studio 4 javila se skypom i kazala da više od 70% pozitivnih dolazi iz Lombardije, iz Milana, zato jer mladi i dalje nisu shvatili distanciranje.

“S ljepšim vremenom i ultraljubičastim zrakama usporava se širenje virusa. Ali ultraljubičastih zraka nema navečer. U Venetu su prije dva dana bila samo četiri slučaja. Nitko od pozitivnih nije završio na reanimaciji. Što se toga tiče brojka je ispod 100. Vrlo nizak postotak od tih pozitivnih je hospitaliziran”, izjavila je Sršen za HRT.

Istaknula je da bi se ljetno razdoblje trebalo iskoristiti, dok škole ne rade, a i mnogo industrija ne radi preko ljeta.

“Često govorimo da je problem u virusu. To nije točno. Problem smo mi. Virus je u nama i virus ide s nama”, dodaje.

Govoreći o tome kako je posljednjih dana čula informacije o drugom valu, kazala je da joj se čini da netko kao da želi stvarati strah, psihozu i nesigurnost među narodom.

Na pitanje vjeruje li se stručnjacima u Italiji, kazala je da je čula za slučaj Zadra te napomenula da će uskoro biti i natjecanje za Formulu 1.

“Svi će biti podvrgnuti brisevima, ma koliko god to koštalo. Shvatili smo i naučili da bilo kakvo okupljanje, bliski kontakti, uvjetuju širenje virusa”, kazala je.

Napominje kako u Hrvatskoj postoji stožer i epidemiolozi koji su primali upute od Svjetske zdravstvene organizacije i europske kontrole za bolest.

“Ako po njihovim procjenama nije bilo indikacije da netko zbog nekog irelevantnog kontakta ne treba ići u izolaciju, tu završava priča. Ne razumijem zašto se virus koristi u predizbornoj kampanji”, kaže Sršen osvrćući se na mišljenja nekih političara da je premijer Andrej Plenković trebao ići u samoizolaciju zbog kontakata na zadarskom turniru.

Smatra da se Hrvatska od početka epidemije izvrsno postavila. Iznijela je i primjer da je prije određenog vremena bila u Hrvatskoj u posjetu rodbini te da ju je iznenadilo da na benzinskoj stanici prodavač nije imao zaštitnu masku. A i ona je za vrijeme boravka u Hrvatskoj onda nije imala. “Bila sam šokirana, ali ne negativno”, dodaje.

Opet napominje da pozitivni na koronavirus nisu nužno zaraženi. Istaknula je da ljudi u Italiji, s obzirom na teško iskustvo s koronavirusom, nose zaštitne maske, poštuju epidemiološke mjere.

Smatra da se ljude treba prestati plašiti drugim valom.

“Možda će doći najesen. Ali, naučili smo nešto o njemu. Neće sigurno doći u tako agresivnoj formi. Narod treba biti smiren”, kazala je doktorica Sršen.