Domagoj Margetić štrajka glađu zbog Vučića i Vulina: Srpska tajna služba mu zabranila ulazak u Srbiju

Domagoj Margetić štrajka glađu zbog Vučića i Vulina: Srpska tajna služba mu zabranila ulazak u Srbiju

Istraživački novinar Domagoj Margetić u ponedjeljak je počeo štrajkati glađu zbog, kako je kazao, odluke Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina da mu zabrane ulazak u Republiku Srbiju.

Margetiću je 8. listopada srpska granična policija na prijelazu Šepak – Trbušnica između Bosne i Hercegovine i Srbije, drugi put ove godine zabranila ulazak u tu zemlju.

“U prisutnosti svjedoka, granični policajac Mladen Vasiljević, kao razlog odbijanja ulaska u Srbiju novinaru je naveo kako u terminalima Granične policije stoji napomena: „BIA – zabraniti ulazak u državu!“. Iz toga jasno proizlazi kako je novinaru ulazak u Srbiju zabranio šef Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandar Vulin, koji je nedavno zbog korupcije i organiziranog kriminala, te veza s narko-kriminalnim miljeom stavljen na međunarodne crne liste, ističe Margetić te dodaje kako je posljednjih godina i mjeseci intenzivno istraživao sljedeće teme: ubojstvo odvjetnika Vladimira Cvijana, ubojstvo Olivera Ivanovića, povezanost Vučićeve vlasti s međunarodnim narko-krijumčarenjem, organizirano međunarodno krijumčarenje nafte i naftnih derivata pod pokroviteljstvom vlasti u Srbiji (o čemu je objavio tajne dokumente Carine Srbije i Hrvatske), mafijaške kriminalne veze pojedinaca iz vlasti kao što je Vulin s organiziranim kriminalnim miljeom u Hrvatskoj i šire na Balkanu, javlja Nacional.

“U svibnju 2023. BIA je dva puta Margetića hapsila i ispitivala na Graničnom prijelazu Batrovci, kad su na njega vršili otvoreni pritisak i prijetili mu da prestane s ovim istraživanjima. Djelatnici BIA tad su mu prenijeli i prijeteće poruke Aleksandra Vučića da mu je pametnije da prestane s tim istraživanjima jer će završiti kao Cvijan”, kazao je novinar te pojasnio kako je zbog svega u ponedjeljak počeo štrajk glađu ispred službenog sjedišta Ambasade Srbije u Zagrebu.

“Uvjet za prekid štrajka glađu je izdavanje papira da ne postoji zabrana ulaska u Srbiju i puštanje novinara Domagoja Margetića da nesmetano uđe u Republiku Srbiju“, naglasio je.

Margetić napominje i da je ranije istraživao i pisao o ratnim zločinima nad građanima srpske nacionalnosti u Lori, Bosanskom Brodu i Mrkonjić Gradu, kao i da je bio dugogodišnji suradnik Savjeta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, za što ga je angažirala predsjednica tog Savjeta Verica Barać.

Navodi i kako je upravo on razotkrio kako hrvatska policija skriva odbjeglog ratnog zločinca Milenka Bajića u Dalmaciji, koji se skrivao osam godina nakon što je pravomoćno osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Lori. Otkrio je gdje se i kako skriva, a te je informacije predao izravno glavnom državnom odvjetniku, nakon čega je odbjegli Bajić uhićen i sproveden na izdržavanje zatvorske kazne.

Domagoj Margetić ispred srpskog veleposlanstva u Hrvatskoj

Zanimljivo je da je Domagoj Margetić prije nekoliko mjeseci na “Svetom tajnom krštenja” u manastiru Tavna kod Bijeljine primio pravoslavnu vjeru. Sada je njegovo kršteno ime je Stefan.

“Dođe period života kada vam je potrebno nešto više, nešto dublje od svega što vas okužuje i što je vaša svakodnevica. Dođe trenutak kada želite da se suživite sa vjerom”, kazao je Domagoj, koji od sada nosi i kršteno ime Stefan.

“Morate imati duhovni odmak od svakodnevnog, od banalnog. To je upravo to. Morate da mislite o vjeri. Ja nisam bio vjernik, nisam bio kršten, nisam bio ni u jednoj vjeroispovijesti, ali sam odrastao sa pravoslavnim vjernicima. Ta duhovnost pravoslavna mi je bila najtoplija, najduhovnija, najbliža, najintimnija. Intimno najbliža. Zato sam se odlučio krstiti”, rekao je Margetić za BN TV.
Margetić je djetinjstvo proveo u Bijeljini, Semberiji i na obroncima Majevice, pa je mjesto krštenja, kako kaže, logičan izbor, javlja Slobodna Bosna.

“Htio sam se krstiti u bijeljinskom kraju, jer sam odavde, jer su moji odavde. Kada sam mom prijatelju Cviki Petroviću rekao da se želim krstiiti, on je rekao da nema boljeg mjesta nego što je manastir Tavna. Također, Tavna ima životnu priču stradanja i obnavljanja, kao i ja. Prkosila je.”

Svaki čovjek koji odluči da prigrli pravoslavlje i postane dio vjere dobrodošao je, kaže svećenik Lazar Kršić.

“To je bila njegova osobn odluka da dođe u ovu svetinju i danas obavi Svetu tajnu krštenja, odnosno da danas kao što je nekada Savle, židov, postao apostol Pavle, on od Domagoja postane Stefan. Milim da će on opravdati ono što je danas ovdje uradio. Da će biti krišćanin, pravoslavac, čovjek. Što se mene lično tiče neke teme koje on radi i obrađuje zaslužuje svaku pažnju i svaku pohvalu, a njegov rad je izuzetno veliki i neizmjeran”, rekao je duhovnik manastira Tavna Lazar Kršić.

Domagoj Margetić je 2004. godine bio politički aktivan u HDZ-u. Čak se jedno vrijeme predstavljao kao predsjednik Mladeži HDZ-a iako upućeni tvrde da to nikada nije bio. U toj svojoj najjranij poltičkoj fazi bio je prilično oštar prema Srbima i srpskom jeziku.

Foto: Facebook