Pavuna pesimističan: Civilizacija je dobila “žuti karton”, budućnost koja dolazi bit će puno dramatičnija

Pavuna pesimističan: Civilizacija je dobila “žuti karton”, budućnost koja dolazi bit će puno dramatičnija

Ljudsko djelovanje i profitne ideje dovele su čovjeka do sukoba s prirodom koji je postao neodrživ. Rekao je to znanstvenik dr Davor Pavuna za HRT.

– Sada je krajnji čas da se probudimo i reorganiziramo zato što će budućnost koja dolazi biti puno dramatičnija  – upozorio je.  Ovo je  “žuti karton” za čovječanstvo ali, rekao je, takvih je situacija bilo i prije, “no sada je udarilo tako jako da svi vide”. Ovakvu je pandemiju s globalnim posljedicama Pavuna očekivao i prije.

.- Čovječanstvo danas ne živi kao prije nekoliko stoljeća, jer naši organizacijski modeli, konkretno demokracija, su dobri kad je mala gustoća napučenosti i kad je malo događaja. Danas nas je osam milijardi, svi smo povezani, i događaji su ultra brzi, naravno da kad se  se desi bilo kakva anomalija, odmah se vidi – rekao je.

“Ovo sam očekivao i ranije, no trebalo je čekati da se razvije sila poput Kine, dosad je dominirao anglosaksonski svijet. Kad je ojačala Kina i postala samosvjesna Rusija, desilo se ovo. .Nisam jedini koji je govorio da cijela financijska situacija ne drži  vodu, još 2005. sam upozoravao na modele financijskog rasta. Sjetite se i SARS-a. Sad smo se probudili. Budućnost neće biti ovakva. Bit će puno dramatičnija”, kaza io je.

Jedan virus se lagano može prenositi, čak i ako ste prešli ocean, dodaje.

“Mi smo i biološki postali krhki, i bilo je pitanje dana kada će nas dogoditi ovako nešto, korona ili nešto treće”, rekao je dr. Pavuna..

Facebook Comments