Drama u Zambiji: Hoće li uopće svjedočiti Ivan Pernar? Stižu kontradiktorne informacije

Drama u Zambiji: Hoće li uopće svjedočiti Ivan Pernar? Stižu kontradiktorne informacije

Suđenje na visokom sudu u Ndoli počelo je prošli tjedan iznošenjem dokaznog postupka protiv četiri bračna para iz Hrvatske i tada su ispitane imigracijska službenica i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli.

Jedno ročište već je bilo odgođeno zbog nedostupnosti svjedoka optužbe. Visoki sud u Ndoli izdao je u utorak nalog da se svjedoci optužbe moraju privesti te kazao da Sud neće prihvatiti daljnje odgode, rekao je diplomatski izvor za Hinu.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi iz DR Konga preuzela djecu u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom, javlja Dnevnik.hr.

Hrvati su u zambijskom zatvoru proveli gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kada su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Ivan Pernar neće svjedočiti protiv Hrvata u Zambiji, otkrila je zambijska novinarka za 24sata. Prema njezinim informacijama, tužiteljstvo je Pernara uklonilo s popisa svjedoka. 

Ivan Pernar danas je na Telegramu najprije objavio dokument s popisom svjedoka, na kojem je njegovo ime vidljivo na posljednjem, 11. mjestu. Potom je podijelio i tekst o tome da je obrisan s popisa svjedoka, a nedugo potom uklonio je fotografiju dokumenta bez dodatnog objašnjenja. 

Obrisao je i objavu u kojoj je objašnjavao zbog čega još nije pozvan na sud.

U slučaju zambijskog naroda protiv optuženika ja sam zadnji svjedok i zato me još nisu pozvali. Jedan od razloga zašto se suđenje razvlači je to što su dovukli onog prevoditelja, pa se sve mora prevoditi što se kaže na sudu i tako sve traje duplo više vremena”, poručio je Pernar u obrisanoj objavi na svojem profilu na Telegramu.

“Sigurno neće sve biti gotovo u petak. Petak je tek nastavak ove pravne agonije u kojoj se optuženici nalaze”, dodao je.

Foto: Hina