DRAMA U ZAMBIJI: Osmero Hrvata ponovno uhićeno u zračnoj luci? Što se događa

DRAMA U ZAMBIJI: Osmero Hrvata ponovno uhićeno u zračnoj luci? Što se događa

Osmero Hrvata koji su danas trebali napustiti Zambiju ponovno su zaustavljeni u tamošnjoj zračnoj luci, potvrdili su za Večernji list diplomatski izvori. Kako doznaje Večernji, zaustavljeni su i odvedeni.

24 sata javlja da su Hrvatima oduzete putovnice i da ne mogu napustiti zemlju. Jedna od uhićenih osoba kontaktirala je s izvorom 24sata tijekom uhićenja i oduzimanja dokumenata. Hrvati su, prenosi taj izvor, preplašeni, boje za svoj život, uhitili su ih za isto djelo te su, neposredno prije završetka komunikacije, javili da autobus dolazi po njih.

Dnevnik. hr od odvjetnika u Zambiji doznaje da su Hrvati ponovno uhićeni.
Odvjetnica jedne od obitelji Sandra Marković rekla je da nemaju informaciju što se dogodilo. ‘Zvali smo na sve strane, čekamo, odvjetnik se vraća tamo’, rekla je za Dnevnik.hr. Ne može ni pretpostaviti što se moglo dogoditi. ‘Ništa se nije dogodilo u međuvremenu, baš ništa što bi moglo promijeniti tijek’, rekla je zabrinuta odvjetnica.

Sud u zambijskoj Ndoli prekinuo je u ponedjeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i oni u 48 sati moraju napustiti zemlju, potvrdilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Razgovarali smo s dvojicom odvjetnika koji se slažu da je odluka zambijskog suda zapravo pitijska s kojom mogu biti zadovoljne obje strane. Hrvati su praktično slobodni i moraju napustiti Zambiju u roku od 48 sati. Ali im je i poslana poruka da se drže dalje od Zambije jer bi u svakom trenutku moglo biti nastavljeno suđenje, i to s optužbama koje su jako ozbiljne. Jednako tako, s ovakvom kvalifikacijom sudskog procesa, ističu naši sugovornici, optuženi Hrvati ne mogu eventualno tražiti odštetu zbog pritvaranja. U svakom slučaju, optužbe protiv Hrvata nisu odbačene kako je to slavodobitno na presici izjavio ministar Radman Grlić.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Bili su optuženi za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.
Po obustavljanju postupka, osmero Hrvata dobilo je informaciju da moraju u roku od 48 sati napustiti Zambiju.